Minden korábbi rekordját megdöntötte az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 15:43

Az Emirates Group újabb csúcsokról számolt be éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71 százalékkal több, mint tavaly. A bevételei 15 százalékkal, 37,4 milliárd dollárra emelkedtek.

A Emirates Group minden területen rekord árbevételt és nyereséget ért el 2023. április 1. és 2024. március 31. közötti pénzügyi évében, amelynek köszönhetően 1,1 milliárd dollár osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai részére – írja a cégcsoport lapunkhoz eljuttatott közleményében.  A vállalatcsoporton belül az Emirates Airline 4,7 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be, amely 63%-os növekedés a tavalyi 2,9 milliárd dollárhoz képest. Bevételei 13%-kal 33 milliárd dollárra emelkedtek, köszönhetően a forgalomnövekedésnek, a megnövelt szállítási kapacitásoknak és a hálózatbővítésnek. A légitársaság 2023–24-ben 51,9 millió utast szállított (19%-os növekedés), az ülőhely-kapacitás 21%-kal nőtt.

A működési cash flow 10,3 milliárd dollárt ért el, miközben a működési költség 8%-kal nőtt az előző pénzügyi évhez képest. Az üzemanyag a működési költségek 34%-át tette ki, szemben a 2022–23-as 36%-kal.

A földi kiszolgálásra szakosodott leányvállalat, a dnata 400 millió dollár nyereséget jelentett, amely szintén jelentősen javult a 90 millió dollár nyereséghez képest. A bevételek 29%-kal 5,2 milliárd dollárra nőttek – ez is rekord.

Az Emirates világszerte folytatja toborzó tevékenységét, köztük Magyarországon is

Fotó: Emirates

Számos nagyszabású fejlesztési projekt már most is folyamatban van: a vállalat több milliárd dolláros repülőgépflotta- és kabinfelújítási programot hajt végre, új vendéglátó-, teherszállítási és földi kiszolgálási létesítményeket épít, továbbá rendelkezik a személyzet létszámbővítését és képzését segítő programmal, valamint átfogó fenntarthatósági programmal. Mindezekbe a most zárult pénzügyi évben már 2,4 milliárd dollárt fektetett be a vállalat. Csoportszinten az alkalmazotti létszám tizedével, 112 406 főre nőtt, ami a valaha volt legnagyobb létszám a cég történetében. Az Emirates világszerte folytatja toborzó tevékenységét, köztük Magyarországon is, ahol ügyfélszolgálati központot is működtet.

A fenntarthatóság az év során kiemelt helyet kapott a fejlesztésekben – emelték ki a közleményben. Tavaly az Emirates új beszállítói és partnerségi megállapodásokat írt alá a fenntartható légiüzemanyagok (SAF) beszerzésére. A légitársaság végrehajtotta az első demonstrációs repülését A380-as óriásgépen, amely kizárólag fenntartható üzemanyagot használt az egyik hajtóműben. A légitársaság 200 millió dolláros pénzügyi alapot hozott létre a fosszilis tüzelőanyagok hatásának a kereskedelmi repülésben való csökkentésére összpontosító K+F projektek támogatására.

Az Emirates 2023–24-ben együttesen 2,4 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, új létesítmények építésébe, berendezések beszerzésébe, valamint vállalatokba és a legújabb technológiák fejlesztésébe, hogy ezekkel is támogassa növekedési terveit.  2024–25-ben tíz új A350-es repülőgépet vesznek majd át.

A légitársaság újraindította a Tokió-Haneda járatokat, 29 célállomással bővítette hálózatát, és új napi járatokat indított a kanadai Montréalba. Emellett 11 új légitársasági partnerrel kötött codeshare és interline megállapodásokat. A pénzügyi év végére az Emirates hálózata hat kontinens 151 célállomását foglalja magában, beleértve 10 olyan várost, amelyeket kizárólag a teherszállító flotta szolgál ki. A flotta teljes állománya március végén 260 repülőgép volt, melyek átlagéletkora 10,1 év. A rendelésállomány pedig 310 repülőgépet számlál, miután a 2023-as Dubai Airshow-n bejelentették, hogy további 110 darab Boeing 777-es, 787-es és Airbus A350-es repülőgépet vásárolnak összesen 58 milliárd dollár értékben.

Az Emirates folytatta a beruházásait is. Az év során újranyitották a felújított várótermeket Brisbane-ben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Hongkongban, Johannesburgban, Manchesterben és Münchenben, tovább a hálózat 82 városában visszaállították a sofőrszolgáltatást.

A dubaji kormány bejelentette az Al Maktoum nemzetközi repülőtér bővítésének következő fázisát. A 35 milliárd dolláros beruházás keretében felépülő új repülőtér az Emirates és a dnata új központja lesz.