Az új EITAS-rendszer nehézséget hozhat az utazási irodák és az utazók számára is

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 04. 11:25

A jövőre életbe lépő Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) új nehézségeket okozhat, miután az utazók, az utazási irodák és a hatóságok nem biztos, hogy felkészültek – figyelmeztetnek az ágazat szakértői.

Az ETIAS lehetővé teszi előzetes ellenőrzések elvégzését és – szükség esetén – az utazási engedély kiadásának megtagadását az olyan, vízummentességet élvező, harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a Schengeni térségbe kívánnak beutazni. Az rendszerben  több mint 60 országból, köztük az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Új-Zélandról érkező utazóknak 7 eurós díjat kell majd fizetniük a belépésért – írja a SchengenVisaInfo.com.

Az említett állampolgároknak utazásuk előtt online kérelemben utazási engedélyért kell folyamodniuk, s minden egyes kérelem benyújtásakor 7 eurós engedélyezési díjat kell fizetniük.

Az ETIAS beutazási engedély érvényességi ideje három évig tart, vagy a kérelmező útlevelének lejártáig, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Az ETIAS-engedélyeket egyébként többszöri utazásra adják ki, ami azt jelenti, hogy az utazók annyiszor használhatják azokat, ahányszor csak akarják, feltéve, hogy nem sértik meg az engedélyezett tartózkodási időt.

A Greek Travel Pages szerint annak ellenére, hogy az ETIAS hatályba lépését követően a kérelmek többségét perceken belül feldolgozzák, és a kérelmezők azonnal választ kapnak e-mailben, azok, akik nem kapják meg az ETIAS-engedélyt, nem szállhatnak fel a járataikra, vagy az uniós határokon visszaküldik őket. Ez az utazási tervek módosításához, vagy visszatérítések fizetéséhez vezethet.

A technológiai és utazási szakértők azt tanácsolják, hogy a közvetítők tájékozódjanak, és adjanak egyértelmű útmutatást a vízum- és beutazási követelményekkel kapcsolatban is, így biztosítva, hogy ügyfeleik tisztában legyenek a szabályok megszegésének következményeivel.

Jövőre 7 eurót kell fizetniük a nem uniós állampolgároknak a beutazásért

Fotó: 123rf.com

 

Emellett hangsúlyozzák a személyzet képzése, valamint az egyértelmű utasítások fontosságát is a következetes folyamatok és válaszok biztosítása érdekében.

A piaci bennfentesek úgy vélik, hogy az új ETIAS-követelmény új lehetőségeket is hozhat. Az utazási irodák, vagy akár a szállodák díj ellenében vízumsegítő szolgáltatásokat kínálhatnak.

Az ETIAS-rendszer elindítását már többször elhalasztották. Idén februárban azonban az uniós hatóságok megerősítették, hogy a rendszer 2024-ben lép hatályba.