Nem fizette be a 300 millió forintos bírságot a Ryanair

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 15:20

A fapados légitársaságnak eredetileg szeptember elejéig kellett volna befizetnie az államkasszába a 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot, amit az extraprofitadó áthárítása miatt kapott. Ezt máig nem tette meg.

Az ír fapados légitársaságra még augusztus elején szabták ki a tetemes bírságot, s eredetileg 30 napja volt arra, hogy kiegyenlítse a számlát. Csakhogy a cég keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken a döntés ellen. Ezzel párhuzamosan azonnali jogvédelem iránti kérelmet is előterjesztett, amelyben a kiszabott bírságösszeg megfizetésének felfüggesztését kérte, egészen addig, amíg a Fővárosi Törvényszék nem határoz a perben – értesült a Világgazdaság.

Ezt a bíróság elutasította, amivel szemben viszont az írek fellebbeztek.

Az azonnali jogvédelem iránti kérelem célja kettős. Egyrészt a bírságösszeg nem hajtható be a kérelem elbírálásáig, másrészt, ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, a halasztó hatály akár több évre, a jogerős döntésig is érvényben maradhat. Vagyis ha a Ryanair próbálkozása zöld utat kapna, azzal hosszú időre mentesülhetne a 300 millió forint megfizetése alól.

Máig nem fizette be az ír fapados az extraprofitadó áthárítása miatt kivetett 300 millió forintos bírságot

Fotó: 123rf.com

Mint arról a Turizmus.com is folyamatosan beszámolt, az ír fapados a kezdetektől élesen kikelt az extraprofitadóval és a magyar kormánnyal szemben, jelezve, hogy azt tovább fogja terhelni az utasokra. Bár az extraprofitadó csak június 4-én lépett hatályba, a Ryanair a korábbi foglalások után is áthárította az utasokra az adóterhet

A 300 millió forintos bírságot Budapest Főváros Kormányhivatala szabta ki, miután vizsgálatában megállapította, hogy az ír fapados tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A jogszabály szerint ugyanis nem a légitársaságoknak kell befizetnie az államnak az az extraprofitadót, hanem a földi kiszolgálást végző cégeknek, ezért a Ryanair ezt az általános szerződési feltételeiben foglaltakra hivatkozva nem is háríthatja át az utasaira – érvelt a kormányhivatal.