Ezekből az Európán kívüli országokból nem korlátozzák az üzleti utazást

Forrás: turizmus.com

 2021. március 02. 07:57

Oroszország, Törökország, Ukrajna, valamint tíz Európán kívüli ország szerepel a külügyminisztérium listáján, ahonnan karanténmentesen térhetnek haza azok a magyar állampolgárok, akik igazolni tudják, hogy az utazásuk célja üzleti, gazdasági tevékenység volt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy az Európán kívüli üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell a koronavírus-járvány erőteljes felfutása miatt. Szavai szerint a kormány ezzel arra a jelenségre reflektál, hogy sokan üzleti útnak álcázott nyaralásra utaznak egzotikus országokba, kijátszva azt, hogy így hazatérés után mentesülnek a 10 napos kötelező karantén alól.

Ennek vetett véget az a március 1-jén életbe lépett rendelet, amely módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet és a továbbiakban a gazdasági, illetve üzleti céllal utazók karanténmentességét az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok és az Egyesült Királyság irányából tartja fent.

Egyúttal a külügyminiszter felhatalmazást kapott arra, hogy a belügyminiszterrel közösen rendeletben állapítsa meg azokat a további államokat, ahonnan gazdasági vagy üzleti célú útról Magyarországra hazatérve a magyar állampolgár hazánk területére korlátozás nélkül beléphet, amennyiben hitelt érdemlően igazolja, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti tevékenység volt.

Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.

Vége az üzleti útnak álcázott egzotikus nyaralásoknak

Fotó: 123rf.com

A lista – a 4/2021. (III. 1.) KKM rendeletben – hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Mostantól a következő 13 állam tartozik a fenti, kedvezményezett körbe: Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek.

A többi országból hazatérő magyar állampolgárokra tehát mától ugyanúgy vonatkozik a tíznapos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti célú utazás tényét. Ezzel, úgymond, vége az üzleti útnak álcázott egzotikus nyaralásoknak.

Nem változott ugyanakkor az a jogszabály, hogy a hatósági karantén alól a beutazást követően Magyarországon készült negatív PCR-teszttel lehet felmentést kapni.

*

Frissítés:

A külügyminisztérium március 2-án módosította rendeletét és a fenti 13 ország mellé további négy államot vett fel a listára: Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Üzbegisztánt.