Felavatták a Cargo Cityt

Forrás: turizmus.com

 2019. november 22. 10:19

Alig egy évvel az első kapavágás után átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a BUD Cargo City-t.

Az 50 millió euróból, kevesebb mint egy év alatt épült létesítmény nemcsak világszínvonalú logisztikai bázis, hanem katalizátor: lehetőség Magyarországnak, és lehetőség a Budapest Airportnak arra, hogy a légi teheráru szállítás kelet-közép európai kapujává váljon.

A légi teheráruszállítási iparág számára professzionális környezetet és versenyképességet, a Budapest Airport és a magyar gazdaság számára pedig régiós iparági vezető szerepet jelenthet az új légi teheráru kezelő központ, a BUD Cargo City.

Szalagátvágó a megnyitón

Fotó: BUD

A 21 200 négyzetméteres raktárcsarnokból és irodai részből valamint 11 650 négyzetméteres speditőrépületből álló komplexum, amelyet 2020 januárjában vesznek birtokba a bérlők, a cargo forgalom minden eddiginél hatékonyabb kiszolgálását teszi lehetővé azáltal, hogy egy időben, egy helyen biztosítja a piaci szereplők együttműködését.

A logisztikai bázishoz kapcsolódik egy hatalmas, 32 000 négyzetméter alapterületű beton forgalmi előtér is, amely akár egyszerre két, egyenként 440 tonna maximális felszállósúlyú Boeing 747-8F típusú repülőgép egyidejű kiszolgálásának is képes helyet biztosítani.

A Budapest Airport a tavalyi évben 146 113 tonna légi teherárut kezelt, a magyar fővároson keresztül elosztott cargo mennyisége pedig – a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a külföldi piacokon tapasztalt visszaesés ellenére – az idei évben is stabil. Ezt a stabilitást megerősíti, a további fejlődést pedig megalapozza az új létesítmény, melynek üzembehelyezésével a repülőtér teljes cargo kapacitása évi 250.000 tonnára emelkedik.

A BUD Cargo City Magyarország kereskedelmi kapuja a külföldi logisztikai vállalkozások számára, de még fontosabb, hogy a magyar vállalatoknak teremt kapcsolatot a világ piacai felé, ezáltal a hazai cégek gazdasági és üzleti fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.

A bázis összesen 35 bérlőnek – speditőr cégeknek, cargo légitársaságoknak, biztonsági szolgáltatóknak és vámhatóságnak – ad otthont

Fotó: BUD

A bázis pedig már most összesen 35 bérlőnek – speditőr cégeknek, cargo légitársaságoknak, biztonsági szolgáltatóknak és vámhatóságnak – ad otthont, ezzel közvetetten mintegy 10 ezer ember számára biztosítva munkahelyet a gazdaságban.

A Budapest Airport elkötelezett amellett, hogy az ország meghatározó üzleti szereplőjeként továbbra is jelentős mértékben hozzájárulhasson a nemzetgazdaság erősödéséhez.

Az ünnepélyes átadón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta: a beruházás beleillik a kormány logisztikai szektor megerősítését célzó programjába a vasúti- és közúti fejlesztések, valamint a trieszti kikötői beruházás mellett. Hozzátette: az áruforgalmi adatok és a piac is régóta igényelte a kapacitások növelését.