Idén elkészül a BUD Cargo City

Forrás: turizmus.com

 2019. január 17. 15:38

Tovább folytatódott az évek óta tapasztalható cargo-boom Budapesten: 2018-ban a légi teheráru szállítás volumene 14,9 %-kal nőtt, megelőzve az utasszállítás teljesítményét is.

Budapesten az elmúlt három évben folyamatosan kétszámjegyű a cargo növekedése, ami jelzi a magyar gazdaság, az export-orientált iparágak fejlődését is.

146 113 tonna. Ennyi érkező és induló teherárut mozgattak meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a tavalyi évben, ami majdnem 15 %-kal több, mint 2017-ben. A cargo forgalom nagyjából három terület teljesítményéből adódik össze: a kizárólag cargo-ra szakosodott légitársaságok eredményeiből, az utasszállító gépek rakterében szállított ún. belly cargóból és az expressz csomagküldő szolgálatok, az ún. integrátorok (DHL, TNT, UPS és FedEx) járataiból.

Ilyen lesz a Cargo City

Ez utóbbiak különösen az internetes kereskedelem, az e-commerce magyarországi és közép-európai fellendülésének köszönhetően értek el kiváló eredményt.

A légi teheráru szállításban általában olyan árucsoportokat mozgatnak világszerte, amelyek kis tömegűek és nagy értéket képviselnek. IIyenek például az elektronikai ipar termékei, a mobiltelefonok és a számítógép részegységek, az autóalkatrészek és a gyógyszeripar termékei. Mind a három nagy kategória fajsúlyos gyártói megtalálhatók Magyarországon.

Emellett 2018-ban olyan szokatlan szállítmányok is megfordultak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonján, mint amilyenek a hazai tenyésztésű borjúk (Izraelbe) vagy a különlegesen drága versenylovak (Kínába és Oroszországba). Az ilyen speciális gondoskodást igénylő szállítmányok továbbítása iránt is egyre nagyobb a kereslet a nemzetközi kereskedelemben.

Zajlik az építkezés

Nemsokára átadják a BUD Cargo City-t – az idei év második felére elkészül az új 20 000 négyzetméteres légiáru-kezelő épület, az év végére pedig mellette egy további, 10 000 négyzetméteres speditőr épületet vehetnek birtokba a nemzetközi logisztikai cégek és szakembereik.

A BUD Cargo City-hez csatlakozva megépül 32 000 négyzetméternyi új beton előtér a repülőtér vecsési oldalán a 2. futópálya közelében, amelyen egyszerre két Boeing B-747-8F típusú teherszállító repülőgépet lehet kiszolgálni. A teljes 2019-es beruházás értéke, amelyet a Budapest Airport finanszíroz, eléri a 15 milliárd forintot (azaz a 46 millió eurót).

Az igényeket jól jelzi, hogy az elmúlt évben naponta akár több alkalommal is rakodtak Ferihegyen olyan teherszállító óriásgépek, mint amilyenek a Cargolux, az Air Bridge Cargo, és a Silkway Boeing B-747-esei, illetve a Turkish Cargo és a Qatar Airways Cargo Airbus A330-asai és Boeing B-777F típusú gépei.