Itt a békabusz, magyar cég rukkolt elő a világ első hibrid hajtású kétéltű járművével

Forrás: turizmus.com

 2023. október 24. 17:59

A RiverRide új úszóbusza, a Frog Bus Románia és Bulgária között, a Duna-deltában teljesít majd szolgálatot a helyi hajóvezetők, buszvezetők és a karbantartók betanítását követően.

A sárga RiverRide és a Swimbusz után új fejlesztéssel rukkolt elő a városnéző vízibuszairól Budapesten és Hamburgban is ismert RiverRide. A Frog Bus a világ első hibrid hajtású járműve.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy immár harmadik különleges, csapatommal közösen kifejlesztett járművem szerez maradandó élményt a turisták számára és öregbíti hazánk jó hírnevét" – nyilatkozta a fejlesztés kapcsán lapunknak Galla Gábor, a RiverRide tulajdonosa. Az új jármű külsőjében ugyan hasonlít a Németországban üzemelő buszokra, de amíg a hamburgi kikötőben közlekedő Hafencity Riverbusok dízelmotor hajtásúak, a Frog Bus – a kor kihívásainak megfelelően – a szárazföldön dízelmotor hajtású, a vízen azonban elektromos hajtáslánc segítségével úszik – tudtuk meg a szakembertől. A járművet német akkumulátorokkal szerelték fel, de motorjába magyar elektronikai fejlesztést is beépítettek.

A vízibusz bolgár és román felhívásra, a RiverRide Kft. által elnyert nemzetközi uniós pályázati projekt keretében valósult meg. A komplex tervezést és gyártást kutatás-fejlesztési pályázati támogatásból, kamatmentes hitelből és nagyrészt önerőből valósították meg.A világ első hibrid kétéltű járműve október 21-én indult Romániába, ahol az engedélyek megszerzését követően kezdi meg pályafutását.

A Frog Bus a romániai Calarasiból indulva vízen jut el Bulgáriába

Fotó: RiverRide

A jármű egyedülálló módon mind a teljes közúti, mind a teljes hajózási vizsgával és engedéllyel rendelkezik az Európai Unió területén.

 

Szárazon és vízen a Duna-deltában

Arra a kérdésünkre, hogy milyen útvonalon közlekedik majd a  Frog Bus, Galla Gábor elmondta: a kétéltű a romániai Calarasiból indulva vízen jut el Bulgáriába, itt szárazföldi üzembe vált, és két, Duna-menti város megtekintése után ismét vízi úton tér vissza az indulási állomásra. A nagyságrendileg másfél órás programot egyszerre 35 turista élvezheti 2 fős személyzet kíséretében.

A magyar fejlesztésű RiverRide úszóbusz 2009 óta szállítja szárazföldön és vízen a budapesti városnéző turistákat. Az ikonikus, sárga jármű azóta változatlan népszerűséggel üzemel, az idei évben váratóan 30-35 ezer utast szállít, a szám megközelíti a 2019-es év forgalmát.