Július végéig marad a beutazási korlátozás Horvátországba (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. július 15. 18:13 / Utoljára frissítve: 2021. július 16. 09:54

Horvátország július 31-ig meghosszabbította a hónap elején életbe lépett beutazási korlátozást – tudta meg lapunk a Horvát Idegenforgalmi Közösségtől.

A horvát Polgári Védelmi Igazgatóság váratlanul, július elsejétől szigorította meg a turisták belépésének feltételeit az országba, az akkori közlemény szerint a lakosság Covid-19 betegség elleni védelme érdekében, és a beutazást korlátozó intézkedést átmenetileg, július 15-ig tervezték fenntartani. Ezt megelőzően a magyar utazók már éppen olyan szabadon utazhattak be Horvátországba, mint a járványt megelőzően, elegendő volt csupán személyes okmányaikat magukkal vinni.A Horvát Idegenforgalmi Közösség mai megkeresésünkre arról tájékoztatta lapunkat, hogy a beutazási korlátozást július 31-ig meghosszabbította a védelmi hatóság. A válságstáb július 31-ig meghosszabbította az egész országra vonatkozóan jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, így a különböző rendezvényeken való részvétel továbbra is védettségi igazoláshoz kötött. A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben.

A mostani döntés nem érheti váratlanul azokat, akik figyelemmel követték az elmúlt napok híreit, miszerint Horvátországban ismét növekedésnek indult az új fertőzöttek száma. Az MTI csütörtök esti tudósítása szerint az előző 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak, halálos áldozata nem volt a Codiv-19 betegségnek.

Pag szigete. Egyelőre marad a beutazási korlátozás

Fotó: 123rf

A horvátországi beutazás tehát továbbra is az alábbi feltételekkel lehetséges.

Az uniós digitális Covid-igazolvány felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós Covid-igazolvánnyal, a következők egyikének bemutatásával léphetnek be a Horvát Köztársaságba:

  • oltási igazolás (az összes Magyarországon alkalmazott vakcinát elfogadják, a részletszabályok megtalálhatók a Konzuli Szolgálat honlapján),
  • 72 órán belüli PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszt,
  • Covid-19 betegségen történt átesettség igazolása.

 

A  határon nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni az entercroatia.mup.hr honlapon keresztül.

Frissítés: Egyik olvasónk, akik PCR-teszttel lépett be és most tért haza Horvátországból, megosztotta velünk saját tapasztalatát. Tanácsa szerint a legjobb a PCR-tesztet végző helyen megadni a TAJ-számot, az eredményt így a labor rögtön betölti az EESZT-rendszerbe, ahonnan az „uniós formában” letölthető és a horvátországi regisztrációkor csatolható. "A regisztrációkor kapott kóddal a határátlépés tényleg nagyon gyorsan ment" – írta olvasónk.

A magyar állampolgárok visszafelé korlátozásmentesen, azaz teszt, oltási igazolás vagy védettségi igazolvány bemutatása nélkül léphetnek be Magyarországra.