Így segíti a speciális igényű gyerekek utazását az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 12:36

Az Emirates a repülőutakon kiemelt figyelmet fordít a neurodivergens gyermekek megfelelő támogatására, épp ezért a dubaji repülőterekkel, valamint iskolákkal, autista csoportokkal, civil szervezetekkel együttműködve utazási próbákat szervez a rejtett fogyatékossággal élő gyermekek számára.

A neurodivergens gyermek esetében olyan örökletes, fejlődési vagy szerzett sérülés/betegség eredményeként létrejött neurológiai, vagyis idegrendszeri eltérésekről van szó, amelyek eltérő tanulási és munkaképességeket, továbbá mozgáskoordinációs vagy szociális beilleszkedési nehézségeket, zavarokat eredményezhetnek. Ilyen állapot többek között az ADHD, valamennyi „diszes" zavar, a Tourette-szindróma és az autizmus-spektrumzavar.

A Dubai Airports és az Emirates által kidolgozott akadálymentes és inkluzív utazási program részét képező próbák célja, hogy az utasok az utazás előtt megismerkedhessenek a repülőtéri környezettel, az ott dolgozó emberekkel és folyamatokkal. A gyerekeket családtagjaik és terapeuták kísérik végig a repülőtéren és a repülőgépen, ugyanazokat az ellenőrzéseket és teendőket elpróbálva, mint egy valódi utazás során. A próbáknak köszönhetően a családok magabiztosabban kezelhetik az utazást, miközben a légitársaság és a dubaji repülőterek folyamatosan javíthatják a speciális igényű utasaiknak nyújtott szolgáltatásokat.

A neurodivergens gyermekek számára fontos a megfelelő segítség és támogatás

Fotó: Emirates

 

Az Emirates 29 ezer légiutas-kísérője és földi alkalmazottja végezte el az Emirates "Bevezetés az autizmusba és a rejtett fogyatékosságba" című képzését. A 2022-ben indult online kurzus számos olyan témát ölel fel, mint az autizmus felismerése és az empatikus válaszreakciók elsajátítása, továbbá gyakorlati tanácsokkal szolgál a rejtett fogyatékossággal élő utasok támogatására – olvasható az Emirates sajtóközleményében.

Az Emirates neurodivergens utasai és kísérői  térítésmentesen választhatják ki a számukra legideálisabb ülőhelyeket, mint például a gombnyomásra működő válaszfallal ellátott középső üléssorban lévőket. A légitársaság az étkezés terén is a biztonságérzetet kívánja nyújtani, így lehetőséget biztosít – a felszállás előtt legalább 24 órával – az ételek előrendelésére, legyen szó bármilyen speciális diétáról vagy étkezési szokásról.

 

Szenzitív reptéri kiszolgálás

A Dubaji Nemzetközi Repülőtéren az érkezés és távozás megkönnyítése érdekében a neurodivergens utasok és kisérőik az összes terminálon két órán át ingyenesen parkolhatnak, de speciális igényű ügyfelek számára kialakított taxit is igénybe vehetnek. Az Emirates a repülőtéren autizmusbarát útvonalat is biztosít, ami magában foglalja az elsőbbségi kiszolgálást az utasfelvételnél, az útlevél-ellenőrzésnél, valamint a beszállásnál. Azok, akik bejelentették rejtett fogyatékosságukat, igény szerint elsőként vagy utolsóként is felszállhatnak a repülőre. A szolgáltatás napraforgómintás nyakpánt viselése esetén vehető igénybe, amelyet a reptéri kiszolgálószemélyzettől vehetnek át az utasok.

 

Komfortos utazási élmény a fedélzeten

Az Emirates igyekszik biztosítani, hogy azok az utasok, akik előre jelezték rejtett fogyatékosságukat, kísérőjükkel vagy gondviselőjükkel együtt ülhessenek. A környezeti hangokra érzékeny, First vagy Business Class osztályon utazók zajszűrős fejhallgatóval zárhatják ki az utastér hangjait, fényérzékenység esetén pedig a légiutaskísérők tudnak nyugodtabb környezetet biztosítani az egyéni lámpák lekapcsolásával, valamint az ablakok elsötétítésével.