Japán ikonikus hegyét is elérte a túlturizmus

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 13. 15:00

A látogatók számának drámai növekedése a Fudzsi-hegyen környezetszennyezést, zsúfoltságot és biztonsági problémákat okoz.

Az UNESCO 2013-ban ismerte el a Fudzsi-hegy vallási és kulturális jelentőségét, azonban a turistaforgalom növekedése előnyöket és problémákat egyaránt okozott – olvasható az Euronews oldalán.

A látogatók száma 2012 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, és csak Yamanashi tartományban – ahonnan a legtöbb túrázó útnak indul – elérte az évi 5,1 milliót. 2024-ben még nagyobb fellendülés várható, különösen a kínai turisták részéről.

A turistabuszok folyamatosan hozzák a külföldiek áradatát az alapállomásra, a környezetszennyezés pedig extrém szintre emelkedett. A hatóságok drasztikus intézkedéseket fontolgatnak a tömeg korlátozására, például a hegyhez való hozzáférés korlátozását egy új vasúti rendszerrel.

Turisták milliói látogatják meg évente a Fudzsit

Fotó: 123rf.com

 

"A túrturizmus számos kockázatot is magában hordoz, többek között a túrázók biztonságát" – magyarázza Masatake Izumi, a Yamanashi tartomány egyik tisztviselője.

Hozzátette, ha nagyszámú ember kerül a csúcs alatt „emberi dugókba", akkor a lökdösődés vagy egy esetleges sziklaomlás súlyos balesetekhez vezethet.

Rasyidah Hanan első kézből tapasztalta ezeket az aggodalmakat, miközben maga is feljutott a csúcsra. "Azt hiszem, a túrázókat meg kellene szűrni, mert néhányan nem álltak készen a Fudzsi megmászására" – mondta.

A koronavírus-járvány elmúltával gyorsan visszatért a túlturizmus jelensége, amelynek kezelésére több ország és város vezetett már be korlátozó intézkedéseket: Velencében jövőre megadóztatják az egynapos turistákat, míg Athénban korlátozták az Akropolisz óránkénti látogatószámát.