Június elsejétől már a maszk sem kötelező Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. május 24. 11:05

Június 1-jétől Ausztriában gyakorlatilag véget érnek a járványügyi megszorítások. Az utóbbi hetekben a tömegközlekedésen, élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban még kötelező volt maszkot viselni, jövő hónaptól azonban az egészségügyi intézményeken kívül elhagyhatjuk a maszkot.

Johannes Rauch szövetségi egészségügyi miniszter május 24-ei bejelentés szerint Ausztriában június 1-jétől felfüggesztik az FFP2-es maszkviselési kötelezettséget. Ennek értelmében – az egészségügyi intézményeket leszámítva – nyár elejétől szövetségi szinten sehol sem lesz kötelező előírás a maszk viselése. Ezzel a döntéssel a járványügyi szigor utolsó eleme is kivezetésre kerül – írja Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember a blogján.

A miniszter a döntését a csekély számú új megbetegedéssel indokolta, illetve jelentős nyomás volt érezhető az élelmiszer-kereskedők oldaláról is, hiszen az élelmiszerboltokban és közlekedési eszközökön jelenleg még kötelező a maszk.

maszk_tomegkozlekedes_123rf

A maszk eltörléséről szóló döntést három hónap múlva újraértékelik, mert ősztől a járványhelyzet élénkülésével számolnak a szakemberek

Fotó: 123rf.com

A döntést három hónap múlva újraértékelik, mert ősztől a járványhelyzet élénkülésével számolnak a szakemberek. Mint ismert: április közepétől Ausztriában eltörölték a védettségi igazolás kötelezettségét, majd május közepétől már a határokon való belépésnél sem végeznek járványügyi ellenőrzést.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Ausztria szövetségi állam, így a tartományoknak joguk van a szövetségi szabályoknál bármikor szigorúbb szabályt alkotni, ha a járványügyi helyzet ezt megkövetelné.