Két cég segítségével teszik rendbe az Alitaliát

Forrás: turizmus.com

 2019. július 17. 12:07

Az Atlantia és a Delta Airlines lesz az olasz Gazdasági és Pénzügyi Minisztérium partnere abban, hogy növekedési pályára állítsák a lassan két éve állami hitelből működő Alitaliát.

A partner megtalálásával megbízott Ferrovie dello Stato Italiane olasz állami vasút honlapján megjelent rövid közlemény szerint a társaság a lehető legkorábban megkezdi a tárgyalásokat a két kiválasztott céggel, majd közzéteszik az üzleti terveket és a hivatalos ajánlatot.

Az állami vasút többször is meghosszabbította a pályázati határidőt, sajtóhírek szerint legutóbb júniusban azért, mert újabb érdeklődő, a Lazio futballcsapat tulajdonosa is bejelentkezett – számol be cikkében az AIRPortál.

Hamarosan közzéteszik az üzleti terveket és a hivatalos ajánlatot

Fotó: pixabay.com

Az Alitalia megmentésére korábban számos terv is napvilágra került, elsőként a Lufthansa-csoport jelentkezett be, de miután nyilvánvalóvá tették, hogy csak egy karcsúsított céget akarnak átvenni, gyorsan kikerültek a pikszisből.

Később az easyJet hivatalosan dobta be a törölközőt, az angol cég a Deltával együtt akarta volna átalakítani a társaságot. A Benetton család tulajdonába lévő Atlantia idén tavasszal bukkant fel, mint lehetséges befektető, bár akkor a cég még tagadta, hogy érdeklődést mutatna a projekt iránt.

Az Alitalia 2017 májusában kért csődvédelmet, miután az addigi pénzügyi partner, az Etihad milliárdos veszteségei után kihátrált a légitársaság mögül. Az állam 900 millió eurós hitelt biztosított a légitársaságnak, amelynek lejáratát többször is módosították,az unió pedig vizsgálta, hogy a hitel biztosítása megfelelt-e az uniós előírásoknak.

Mindeközben az Alitalia egyébként nem üzemel rosszul, a társaságtól kapott tájékoztatás szerint az első félévben 4,4 százékkal növelte árbevételét, utasforgalma júniusban 4,7 százalékkal emelkedett, az utasok elégedettsége pedig 90 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkek