Kiemelték és Csepelen vizsgálják a Hableányt

Forrás: turizmus.com

 2019. június 11. 10:48

Hétórás munkával kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-én elsüllyedt Hableány turistahajót Budapesten, a Margit hídnál. Eddig négy holttestet találtak, folytatják a kutatást.

A Hableányt június 11-én kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak. Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra, ami Csepelre szállította.

„A Hableány rendőrségi vizsgálata a mentéssel egy időben elkezdődött, hiszen a szemlén nemcsak a sérülések vizsgálata a lényeg, hanem a mentési állapot rögzítése is. A csepel-szigeti hajókikötőben folytatódik majd a szemle szakértők bevonásával, hajózási szakemberek jelenlétével folytatódik majd a munka” – mondta az index.hu beszámolója szerint Gál Kristóf ORFK-szóvivő a Margit hídnál tartott sajtótájékoztatón.

Gál Kristóf elmondta, Csepelen már napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány roncsát

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Június 11-én délelőtt négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából  – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Közöttük van a hajó magyar kapitánya, akit a kapitányi hídon találtak meg. A búvárok állítólag a felszínre hozták annak a hatéves gyermeknek is a testét, aki édesanyjával és nagyszüleivel vett részt a tragikus utazáson.

A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül. Pintér Sándor belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát. A helyszínen a szakemberek úgy vélekedtek, lehetnek még holttestek a hajótestben, ugyanis különösen a tati teremben rengeteg hordalék halmozódott fel.

A mentőalakulat tagjai tisztelegnek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttest mellett

Fotó: MTI/Mohai Balázs