Február 15-től szállodában kell karanténoznia 33 országból hazatérő britnek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 05. 10:32

A hónap közepétől kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek – közölték csütörtök este a BBC-vel brit kormányilletékesek.

Az intézkedés tervét Boris Johnson miniszterelnök már január végén ismertette, de akkor még nem közölte, hogy az új karanténkötelezettség mikor lép életbe.

A BBC televízió azonban kormányforrásokat idézve csütörtök este arról számolt be, hogy az érintett országokból érkező briteknek – valamint azoknak a külföldieknek is, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek – február 15-től kell kijelölt szállodákban tölteniük a karantén tíz napját.

A brit kormány nemrégiben megtiltotta a beutazást 33 országból, amelyekben az új koronavírus-variánsok fertőzési kockázatot jelentenek.
Ezek közé tartozik a legtöbb dél-amerikai ország és Afrika déli államai, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugália.Azoknak, akik e térségekből térnek haza, és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani beutazásukat – vagyis a brit állampolgároknak és a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieknek –, a kormány által kijelölt szálláshelyeken, például szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént. A rendelkezés hatálya alól nincs kivétel.

A BBC által csütörtök este idézett kormányilletékesek elmondták: biztonsági őrök ügyelnek majd arra, hogy a tilalmi listán szereplő országokból hazaérkezők valóban kijelölt szállodáikban töltsék a karantént. Az érintettek kimehetnek a szabadba levegőzni vagy dohányozni, de a biztonsági őrök ilyenkor is kísérni fogják őket.

A brit kormány arra számít, hogy naponta több mint ezer embernek kell majd szállodai férőhelyet biztosítani

Fotó: 123rf.com

A szállodai karanténra kötelezettek maguk kötelesek fizetni a szállásköltséget. Ennek fejében ugyanakkor napi három étkezésre is jogosultak lesznek; kívánság szerint meleg vagy hideg ételeket, illetve gyümölcsféléket, teát, kávét, ásványvizet szolgálnak fel nekik.

Boris Johnson már a szállodai karanténtervről szóló múlt havi tájékoztatásában is elmondta, hogy azokat a beutazókat, akikre az intézkedés vonatkozik, "várni fogják" a repülőtereken, és közvetlenül a karanténidőszak eltöltésére kijelölt szálláshelyre viszik őket.

A BBC által csütörtök este idézett kormányzati dokumentumok szerint a kötelező szállodai karantén valószínűsíthető helyszínei között a legnagyobb repülőterek, köztük a Heathrow, a Gatwick, a London City, valamint Birmingham, Bristol, Manchester, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen légikikötőinek szállodái is szerepelnek.

A kormány arra számít, hogy naponta több mint ezer embernek kell majd szállodai férőhelyet biztosítani.

A brit hatóságok az új koronavírus-variánsok terjedése miatt nemrégiben általánosságban is megszigorították a beutazási korlátozásokat: január vége óta átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

A hét elején Skócia is bejelentette, hogy bevezeti a kötelező szállodai karantént, méghozzá minden nemzetközi utazóval szemben, aki közvetlenül Skóciába érkezik, függetlenül attól, hogy melyik országból indul.