Közeledik Magyarországhoz a koronavírus

Forrás: MTI/turizmus

 2020. február 25. 14:34

Két beteget találtak Tirolban, azonosították az első, koronavírussal fertőzött horvát személyt, Romániában törölték a külföldi iskolai kirándulásokat. Hírösszefoglaló.

Ausztriában elsőként egy olasz, a lombardiai Bergamóból származó párnál állapították meg a koronavírus-fertőzést. A nő Innsbruckban dolgozik; hazalátogatott Olaszországba, majd párjával közösen pénteken visszatértek Innsbruckba.

A nő szombaton észlelte először a tüneteket, vasárnapra pedig mindketten belázasodtak, majd maguk jelentkeztek az innsbrucki klinikán. A fiatalokat várhatóan a hétvégéig karanténban tartják.

A fertőzéses megbetegedéseket követően Tirol tartomány vezetése elrendelte, hogy átmenetileg zárják le a nő lakását, valamint azt a belvárosi hotelt, ahol dolgozott, többek között azért, hogy kiderítsék: hogyan fertőződtek meg a fiatalok, illetve felkutassák azokat a személyeket, akikkel kapcsolatban álltak.

"A biztonság és elővigyázatosság" a legfontosabb – mondta Tirol tartományi vezetője, Günther Platter.

Közben egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Miháczi Beáta az M1 aktuális csatorna Híradója riporterének elmondta, hogy január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították.

 

Készültségben a horvátok

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy Horvátországban az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19. és 21. között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket" – mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt.

Régiónkban az első megbetegedést Horvátországban észlelték

Fotó: 123rf.com

A horvát határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai.

Horvátországban elővigyázatosságból szombat óta néhány napra többeknek otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk, így például egy egész spliti osztálynak és tanárainak, akik Velencében voltak kirándulni. Blazenka Divljak horvát kulturális miniszter felhívta az oktatási intézményeket, hogy mondják le Olaszországba tervezett útjaikat.

 

Szlovéniában nincs megbetegedés

Szlovéniában hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági tanács titkársága. Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal munkatársa az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: eddig 13 embert vizsgáltak meg a vírusra, és mindegyiküket fertőzésmentesnek nyilvánították.

Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a Diamond Princessről hazatért a másik két egészséges szlovén állampolgár is. Ketten már korábban hazautaztak. A fertőzött pár ugyanakkor továbbra is egy japán kórházban tartózkodik, állapotuk kielégítő.

Jelezte, hogy kedden Olaszországban üléseznek a szomszédos országok külügyminiszterei, hogy megvitassák az együttes fellépés szükségességét. Az olasz–szlovén határt nem zárják le, az olasz közutak és repülőterek továbbra is biztonságosak – hangsúlyozta.

 

Románia: karantén és törölt iskolai kirándulások

A koronavírus-járvány európai terjedése miatt Klaus Iohannis román államfő összehívta szerdára a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó szerv megvitassa az esetleges országos járvány leküzdésének  stratégiáját.Románia azért van fokozottan kitéve a vírus megjelenésének, mert több mint 1,2 millió román állampolgár él Olaszországban, és a vendégmunkások élénk kapcsolatot tartanak fenn otthon maradt családtagjaikkal. Az ország repülőtereire tucatnyi járat érkezik naponta az olaszországi városokból.

A szállításügyi minisztérium hétfőn elrendelte, hogy a repülőtereken alakítsanak ki elkülönített folyosókat az Olaszországból érkező utasok számára. Valamennyi utassal töltessenek ki formanyomtatványt, amelyiken az elérhetőségei mellett fel kell tüntetni, hogy járt-e olyan régióban az elmúlt napokban ahol megjelent a koronavírus, kapcsolatban áll-e koronavírussal fertőzött személlyel, észlelte-e magán a vírus megjelenésének valamely tünetét, és hogy Romániában hova utazik.

A repülőtereken egészségügyi szűrőpontokat is felállítottak. Azokat az utasokat, akik az elmúlt 14 napban megfordultak a karanténba helyezett olaszországi települések valamelyikén, karanténban kell tölteniük a következő két hetet. Akik a fertőzött olaszországi régiók más településein jártak, azoknak azt javasolják, hogy ne mozduljanak ki a romániai otthonukból a következő 14 napban.

Sajtóértesülések szerint az elkövetkező napokban Románia valamennyi nemzetközi repülőterén termoszkennereket állítanak fel a lázas utasok kiszűrésére.

A román tanügyminisztérium átiratban szólította fel hétfőn a tanfelügyelőségeket, hogy a tanintézetek korlátozzák, függesszék fel vagy töröljék a külföldre tervezett kirándulásokat, utazásokat, illetve függesszenek fel mindenféle kollektív iskolai vagy iskolán kívüli rendezvényt (szimpóziumot, konferenciát, kirándulást, tanulmányutat) – írja az Agerpress alapján a Krónika című romániai portál.

Közben kedden koronavírus miatt karantén alá vontak egy szállodát Tenerifén. A szállodában magyar turisták is tartózkodnak, erről itt olvashat bővebben.

 

Bezártak az olasz múzeumok

A koronavírus olaszországi terjedése miatt a hatóságok útmutatásainak megfelelően bezártak a múzeumok hét olasz tartományban – írta a The Art Newspaper online kiadása.

A Covid-19 vírus észak-olaszországi terjedése miatt Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna, Liguria, Trentino-Alto Adige és Friuli-Venezia Guilia magán- és közgyűjteményeit arra szólította fel az egészségügyi hatóság, hogy tartsanak zárva. Ezzel egy időben a kulturális miniszter az egész országban törölte a hónap első vasárnapjára érvényes ingyenes múzeumi belépés lehetőségét is egyelőre.Velence minden múzeuma – köztük a Dózse-palota és a Correr Múzeum, de a muranói Üvegmúzeum is – bezárt hétfőn. Szóvivőjük a lapnak elmondta, kedden dönt a kormány és a tartomány arról, hogy meddig maradnak zárva, de vasárnapig valószínűleg így lesz.

Ez a fotó még nyáron készült a velencei Dózse-palotában, amely a koronavírus miatt most zárva tart, több más olasz múzeum mellett

Fotó: 123rf.com

Honlapján közölte a velencei Peggy Guggenheim-gyűjtemény, hogy március elsejéig szintén nem fogad látogatókat. A velencei karneválnak, mely keddig tartott volna, már vasárnap véget vetettek.

Lombardia tartomány egy illetékese, Giulio Gallera azt közölte, hogy a milánói múzeumok legalább egy hétig, a Brera-képtár március 3-áig zárva tart. Piemont fővárosa, Torinó múzeumait is arra utasították, hogy legalább szombatig ne nyissanak ki. A Ferrari autógyár mindkét múzeumát, a maranellóit és a modenait is bezárta.

Olaszországban eddig 222-en fertőződtek meg, ebből 173-at Lombardiában, 33-at Venetóban tartanak számon. Emilia Romagnában 18, Piemontban 3, a közép-olaszországi Lazióban ugyancsak 3 megbetegedésről tudnak, a betegségnek hét halálos áldozata van.