Látványos szakaszához ért a kerépkárút építése a Tisza-tónál

Forrás: MTI

 2019. szeptember 17. 13:38

Beemelték a helyére a Poroszló és Tiszafüred közötti bicikliút Tisza hídjának egyik utolsó nagy elemét kedden. A beruházás a nyaralóhajó-programmal, új kikötők és egy raftingpálya megépítésével lendületet adhat a térség fejlődésének.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a híd tiszafüredi oldalán tartott sajtótájékoztatón a Tisza-tavat aktív turisztikai paradicsomnak nevezte, amelynek nagyon fontos része a kerékpározás.

Míg 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, míg tavaly már 57 ezer.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül, ebből 6,5 kilométer kerékpárút és négy műtárgy épül meg a tervek szerint 2020. május végére. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a NIF Zrt.-vel arról is megállapodtak, hogy 200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Révész Máriusz emlékeztetett rá, hogy néhány nappal ezelőtt bemutatták a nyaralóhajókat és átadták a kiskörei kikötőt is. Szerinte az egész térségnek hatalmas lendületet ad majd a nyaralóhajó-program, és a következő évekre tervezett tizenkét kikötő megépítése.

Nemrég készült el a kiskörei hallépcső mellé tervezett raftingpálya terve, ami hamarosan a kormány elé kerül. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel zajlik a Tisza-tónál a vízitúra-megállóhelyeket fejlesztő program.

Helyére emelték a kerékpáros Tisza híd egyik utolsó elemét

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta, hogy a 33-as számú főút Tisza hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren.

A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken  308 méter, illetve 86 méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épülnek.

Bornemisza János, Poroszló polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően biztonságossá válik egy eddig veszélyes útszakasz, és megjegyezte, hogy a településen belül már megépült a kerékpárút.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere emlékeztetett, hogy Tiszafüreden található Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma, a belterületi kerékpárút is megépült már, mindez a kerékpáros-turizmus további fellendülését biztosítja.

Kapcsolódó cikkek

Strandfejlesztés 2.0

2019. július 25.