Döntött az Európai Bizottság: a Lufthansa átveheti az ITA Airwayst

Forrás: turizmus.com

 2024. július 03. 13:17

A Lufthansánál és Olaszországban is fellélegezhetnek az illetékesek: az Európai Bizottság szabaddá tette az utat a német cég számára az olasz állami légitársaság átvételéhez.

Az Európai Bizottság hosszas vizsgálódás után zöld utat adott a Lufthansának, amely így részesedést szerezhet az olasz állam tulajdonában lévő ITA Airways légitársaságban. Ehhez azonban számos feltételt kell teljesítenie, például le kell mondania bizonyos le- és felszállási jogokról a Milánó-Linate repülőtéren és indulási támogatást kell nyújtania a versenytársaknak a közép- és hosszú távú útvonalakon.

A Lufthansa első lépésként az olasz társaság részvényeinek 41 százalékát vásárolhatja meg 325 millió euróért, a következő években pedig teljesen átveheti a vállalatot. Már 2025-től – pontosan meghatározott feltételek mellett – további 49 százalékos részesedésre vonatkozó opcióval élhet, majd akár a légitársaság egyedüli tulajdonosává is válhat.

A Lufthansa az ITA felvásárlásával erős pozíciókat építhet ki az olasz piacon, ami főleg a transzatlanti viszonylatok miatt lehet nagyon jövedelmező.

Első lépésként az olasz légitársaság 41 százalékát vásárolhatja meg a Lufthansa

Fotó: ITA Airways

Szakértők szerint az ITA egyedül nem lenne képes fennmaradni, a hazai piacon ugyanis a fapados légitársaságok, köztük a Ryanair és az Easyjet a második vonalba szorították. A nyereséges transzatlanti útvonalakon pedig sokkal könnyebb felvennie a versenyt a jóval nagyobb amerikai versenytársakkal egy erős szövetséggel a háta mögött.

Az EU versenyhatóságai korábban épp ezzel kapcsolatban adtak hangot aggodalmaiknak, mivel a Lufthansának a Uniteddel és az Air Canadával is vannak megállapodásai az Atlanti-óceán északi részén. Azonban a világ legjövedelmezőbb légiközlekedési piacán az összes amerikai légi fuvarozó, valamint a Lufthansa európai versenytársai, az IAG és az Air France-KLM is aktív.

Az uniós tisztviselők amiatt is aggódtak, hogy a Lufthansa túl nagy piaci erőt összpontosíthat az Olaszország és a közép-európai országok közötti, rövid távú útvonalakon. Bár van konkurencia – elsősorban a Ryanair és hasonló légitársaságok részéről –, ám a fapadosok gyakran távoli repülőterekről szállnak fel.

Az ITA Airways új vezetőjeként Jörg Eberhart, a Lufthansa stratégiai vezetője került szóba, aki már nyolc éve vezeti az Air Dolomiti regionális leányvállalatot – írja az aero.de.

A Lufthansa és az olasz kormány még tavaly májusban egyezett meg arról, hogy a német cég bevásárolhatja magát az olasz állami légitársaságba.

Az Európai Bizottság ez év elején indított átfogó vizsgálatot a felvásárlás ügyében, attól tartva, hogy az ügylet több útvonal esetében is korlátozná a piaci versenyt.