Nem kell átszervezni a magyar csoportok őszi marokkói útjait a földrengés miatt

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 11. 18:26

A szállodák és a turisztikai attrakciók döntő többségét nem érintette a 6,8-as erősségű földrengés Marokkóban. Nem kellett módosítani a Budavár Tours jelenleg Marrakeshben tartózkodó csoportjának programját és a hazai utaztatók őszre meghirdetett körutazásai is a tervek szerint valósulhatnak meg.

A Budavár Tours jelenleg Marrakeshben tartózkodó csoportja nem személyes tapasztalat alapján, hanem az aggódó itthoni hozzátartozók és a kinti híradások útján értesült a péntek éjszakai földrengésről – mondta lapunknak Skáfár Balázs ügyvezető, aki megerősítette, hogy a több ezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa nem befolyásolja körutazásuk programját.

A csodálatos palotákkal és kertekkel hívogató Marrakeshben főként kisebb lakóházak sérültek meg és egyetlen mecsetet zártak le, a fontosabb látnivalók (Bahia Palota, Menara kert, Berber patika) szabadon látogathatók. A Koutoubia mecsetet – melyet a program során egyébként is csak kívülről tekintenek meg – elsősorban elővigyázatosságból zárták le a hatóságok, a statikai vizsgálat elvégzése után, szerda környékére az épület várhatóan megnyitja kapuit – tette hozzá.

"Marokkó GDP-jéhez jelentős mértékben hozzájárul a turizmus, biztos vagyok benne, hogy egy hét alatt látogathatóvá teszik az óvatosságból lezárt épületeket" – nyilatkozta lapunknak a szakember, akinek külföldi partnerei is megerősítették, hogy szállodák nem sérültek meg a katasztrófában, a földrengés elsősorban nem a modern épületeket, hanem a Magas-Atlasz apró falvait, sárból és fából emelt kunyhóit viselte meg jelentős mértékben.

A Marokkó-specialista magyar iroda – mely a hazai piacon elsőként, 2003-ban indított charterjáratot Agadirba – az idei évben még több csoportot, közel 500 főt utaztat az észak-afrikai országba. Valamennyi csoportjuk teltházas, azokban alig van 10-15 szabad hely.

A földrengés hírére természetesen az információkérések száma is megnőtt. „Utasaink szerettek volna megnyugodni afelől, hogy elindítjuk az utakat, illetve az iránt érdeklődtek, hogy látogathatók lesznek-e a programban szereplő helyszínek. A többségnek nem fordult meg a fejében, hogy lemondja a foglalását" – számolt be a reakciókról Skáfár Balázs. A visszamondásra vonatkozó igényeket, ha lesz ilyen, egyedileg fogják elbírálni.

 

A többi iroda utasai sem aggódnak

A Fehérvár Travel hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak. Az iroda októberben és novemberben 3 programot indít az országba, a 36 fős csoportok régóta tele vannak, sokan vannak várólistán. Helyi partnereik szerint a nagy károk főleg a kis falvak vályogból emelt épületeiben keletkeztek. „Kicsit több idő szükséges a pontos tájékozódásra, de valószínűleg minden programunk lebonyolítható lesz" – válaszolta megkeresésünkre Ribi Péter alapító-ügyvezető, hozzátéve, hogy a szállodák teljesen biztonságosak.

A túraszervezőhöz – mellyel évente közel 300 fő keresi fel az országot – eddig egyetlen lemondás érkezett, de, amint a cégvezető hozzátette, ilyen esetben természetesen további esetek is előfordulhatnak.

Marrakeshben egyetlen mecsetet zártak le, a fontosabb látnivalók szabadon látogathatók

Fotó: 123rf.com

 

 

Helyszínen tartózkodó partnerei megnyugtató információi alapján már a hétvégén tájékoztató levelet küldött utasainak a Proko Travel, mely két csoportot visz az ősz folyamán Marokkóba. Megerősítették, hogy a jelentősebben az Atlasz-hegységet és Marrakesht (ahol jelenleg mindössze egy fontos turisztikai látványosság nem látogatható) érintő természeti katasztrófa nem okozott kárt a turisztikai attrakciókban, az utak járhatók, a repülőterek üzemelnek. Az előzetesen eltervezett program a jelenlegi információk alapján továbbra is megvalósítható, de közelről követik az eseményeket, és szükség esetén újraértékelik a helyzetet – tudtuk meg Prónay Bence ügyvezetőtől.

A nyugati szemléletet hordozó, ám a kelet misztériumát is megőrző országba az OTP Travel az ősz folyamán a terveiknek megfelelően egy csoportot indít. A földrengés hírére természetesen az iroda utasai is érdeklődtek, de lemondás nem történt.

 

Hiányzik a közvetlen járat

Marokkó mind a természeti, mind a kulturális látnivalók tekintetében kifejezetten gazdag és fejlett turizmussal rendelkező úti cél, mely a gasztronómia szerelmesei és a tengerparti pihenés iránt érdeklődők számára is számos lehetőséget tartogat – beszélt az észak-afrikai ország turisztikai potenciáljáról Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szakember Marokkót az egyik legszebb és legkülönlegesebb észak-afrikai országnak tartja, mely a kulturális körutazások tökéletes úti célja.

A lehetőségek ellenére az ország részesedése a hazai kiutazási piacon, elsősorban a közvetlen légi összeköttetés hiánya miatt, meglehetősen szerény. Jelenleg évi 2500-3000 magyar utas keresi fel Marokkót, néhány évvel korábban, amikor közvetlen charterjáratok kötötték össze Budapestet Agadirral, jóval magasabb volt ez a szám. A kulturális különbségek és a nyelvi nehézségek miatt az egyéni turisták száma nem számottevő, a 4-5 hazai iroda által programozott, az iszlám művészet emlékeire és a változatos természeti szépségekre építő kulturális körutazások viszont nagyon népszerűek, telt házzal futnak.

A természeti csapás ellenére a konzuli szolgálat Marokkót továbbra is a biztonságos országok közé sorolja. Amennyiben a turisztikai szempontból érintett területeken nem lesznek erős utórengések, Molnár Judit szerint nem várható a besorolás megváltoztatása. A jogszabály szerint a magukat meggondoló utasok az adott utazásszervező általános szerződési feltételei alapján tudnak elállni az utazási szerződéstől, a gyakorlatban azonban, a vis maior helyzetre való tekintettel, az utaztatók várhatóan egyéni módon fogják elbírálni a lemondásokat.

 

Mit mond a jogszabály?

Az áradások, földrengések, időjárási körülmények egyértelműen elháríthatatlan és rendkívüli körülménynek (vis maior) tekinthetők, melyeknek akkor van jogi relevanciája, ha a szerződéskötés időpontjában nem voltak előre láthatók. Amennyiben az utazási irodákat a szerződés teljesítésében a vis maior körülmények gátolják, kártérítési kötelezettség nélkül jogosultak felmondani a szerződést. A felmondási jog az utaztatókat kizárólag addig illeti meg, míg az utazási csomagban foglalt bármely utazási szolgáltatás nyújtását meg nem kezdik. Az utazási csomag ellenértékeként befizetett teljes díjat ez esetben 14 napon belül kötelesek visszafizetni az utazónak – írtuk egy korábbi cikkünkben, amelyben részletesen taglaltuk, hogy mit tehet természeti katasztrófák esetén az utazó, és mi az utazási irodák kötelessége.

Marokkó turizmusáról és arról, hogyan reagált a nemzetközi utazási piac a fölrengésre, ebben a cikkünkben számoltunk be.