Aggódnak Marokkóban, milyen hatással lesz a földrengés a turizmusra

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 11. 11:21

A péntek éjszakai földrengés Marákkesben és több városban is hatalmas pusztítást okozott. Az országba érkező repülőjáratok továbbra is üzemelnek, de a helyi vezetés aggódik, milyen hatása lesz a természeti csapásnak a turizmusra.

A pénteki 6,8-as erősségű földrengés következtében Marokkóban több mint 2000 ember életét vesztette, sokan súlyosan megsérültek, házak dőltek össze és egész falvak pusztultak el.

Marokkó turisztikai hivatala aggódik amiatt, hogy a katasztrófa gazdasági következményei meggátolhatják az idei látogatószám növekedését. Eddig ugyanis mintegy 6,5 millió turistát regisztráltak az országban 2023 első felében, főként Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból, ami 92 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest, így az év végére is hasonló számokat vártak – számolt be róla a TTG Media.

A világ minden tájáról érkeznek mentőegységek Marokkóba

Fotó: United Hatzalah of Israel / Facebook

 

Rachid Aourraz, a MIPA kutatási vezetője szerint „A földrengés valószínűleg nem érinti Marokkó gazdaságának egészét, de árt a helyi gazdaságnak, különösen azoknak a falvaknak, amelyek a turizmusból élnek Marrékes peremén, és magának a nagyvárosnak is".

 

A repülők továbbra is leszállnak az érintett területeken

Az egyik legnagyobb tour operator, a TUI elmondta, hogy ügyfeleik a szállodákban maradtak, a járataik is tovább közlekednek, de szorosan figyelemmel kísérik a katasztrófahelyzet alakulását és folyamatosan tájékoztatják utazóikat. Az easyJet járatai is a szokásos módon üzemelnek, de azt tanácsolják utasaiknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék járatuk státuszát. A British Airways ingyenes időpont-módosítást kínál azoknak az utasoknak, akik szeptember 24. előtt utaznak Marrákesbe vagy onnan indulnának, hasonlóan az Air France-hoz, mindkét légitársaság szintén tovább üzemelteti járatait a marokkói repülőterekre. A francia légitársaság az elkövetkező napokban megvizsgálja, hogy szükséges-e további járatok, vagy nagyobb kapacitású repülőgépek indítása Franciaország és Marokkó között – tudatta a Manchester Evening News.

 

A szállodák menedékként szolgálnak az otthonukat elvesztett marokkóiaknak

Egyes turisták úgy döntöttek a városban maradnak a földrengés ellenére is, írja a South China Morning Post. A legtöbben szeretnék kihasználni a nyaralásukra szánt időt, vagy éppen még hezitálnak, hogy távozzanak-e. A legtöbb turistát az bírja maradásra, hogy jelenleg biztonságosnak tűnik az ország és azzal, hogy folytatják nyaralásukat, egy kis mértékben hozzájárulnak a marokkóiak támogatásához.

A földrengés következtében sok marokkói hajléktalanná vált, így számukra a menedéknyújtás mindennél fontosabb. Számos szálloda is ideiglenes menedékké vált, köztük a Cristiano Ronaldo tulajdonában lévő Pestana CR7 Marrakesh luxusszálloda is – adta hírül a The New Arab.

Az utazási irodák is felajánlották segítségüket: brit Intrepid Travel 50 000 fontot adott  a marokkóiak támogatására.

"Reméljük, hogy ezzel a segélyakcióval visszaadhatunk valamit annak az országnak, amely oly sokat adott az utazóközösségünknek" – mondta el Zina Bencheikh, az Intrepid Travel európai és közel-keleti ügyvezető igazgatója a TTG Mediának.

Februárban Törökországot rázta meg egy hasonlóan erős földrengés, ami szintén többezer ember halálát okozta, illetve világörökségi épületeket is érintett. Az eset után nem csökkent a törökországi utazások népszerűsége, ami Marokkónak is reményre adhat okot.