750 amerikai utaztatót látott vendégül az ASTA River Cruise Expón Budapest

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. március 20. 14:45

Március 15–18. között második alkalommal tartották Budapesten a folyami hajózással kapcsolatos globális kiállítást és konferenciát, az Amerikai Utazási Tanácsadók Szövetsége (ASTA) River Cruise Expót.

A konferencia megnyitóját az InterContinental Budapest báltermében tartották március 16-án. A vendégeket ezúttal személyesen az ASTA elnök-vezérigazgatója, Zane Kerby üdvözölte. Kiemelte, hogy míg a tavalyi budapesti rendezvényt még a koronavírus elleni korlátozások nehezítették meg – ő maga például Münchenben ragadt egy szállodai szobában –, idén már visszatért a fénykorába a folyami hajózási szektor, a budapesti konferencián is több mint 750 ember vett részt, akik közül 500-an először jártak az expón.

A konferencia során a közönségszavazásokból az is kiderült, hogy sok szakember a rendezvényt – és az utána következő fam tripeket – követően adja majd el első folyami hajózását.

Zane Kerby, az ASTA elnök-vezérigazgatója Budapesten

Fotó: Facebook / ASTA

Ezután Marc Castro, az ASTA igazgatótanácsának elnöke lépett színpadra, aki beszámolt a szervezet jelenlegi helyzetéről és jótékonysági törekvéseikről. A Global Empowerment Missionnel és egy lengyel utazási irodával (Why Not Travel) jelenleg is az orosz–ukrán háború következtében hazájukat elhagyni kényszerülő menekülteket segítik.

A magyar házigazda nevében Szégner Zsuzsanna, a Visit Hungary nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója is köszöntötte a konferencia résztvevőit Budapesten, ahogy fogalmazott, a Duna fővárosában.

A konferencia alatt sorban bemutatkoztak a részt vevő hajózási cégek is, az Avalon Waterways, a Scenic és Emerald Cruises, az AmaWaterways, az Amadeus River Cruises, a Rivercruise Collection és a Viking Cruises, amelyek értékes nyereményeket is kisorsoltak a jelen lévő utazási tanácsadók között.

 

Marketingtippek a sikeres értékesítéshez

Sandra McLemore, a Travel Marketing and Media tulajdonosa előadásában tíz tippet osztott meg a résztvevőkkel arról, hogyan tudják ingyenes marketingeszközökkel fellendíteni a folyami hajóutak értékesítését. Ezek a taktikák leginkább a különböző típusú ügyfelek azonosítását, a hatékonyabb social media jelenlétet és a közvetlen, e-mailes és akár telefonos marketinget is érintették, de beszélt arról is, hogyan érdemes kezelni az ügyfelek aggályait vagy problémáit. Megosztotta azt is, hogyan használhatnak az utazási tanácsadók esettanulmányokat arra, hogy még több kabint adjanak el.

A következő pódiumbeszélgetésben mind a hajózási társaságok, mind az utazási tanácsadók szemszögéből megvizsgálták a folyami hajóutak piacának változásait, lehetőségeit. A beszélgetést Anne Marie Moebeshez, a Travel Market Report ügyvezető alelnöke vezette és a folyami hajóutakkal foglalkozó társaságok vezetői (Ken Muskat, Scenic és Emerald Cruises; Kristin Karst, AmaWaterways; Pam Hoffee, Avalon Waterways), valamint a folyami hajóutakkal foglalkozó, sikeres utazási tanácsadók (Jodi Campbell, Cruise Planners; Jeff Coggin, Coggin Travels) csatlakoztak hozzá. Nemcsak arról beszéltek, hogyan fejlődött ez a különleges piaci szegmens az utóbbi években, hanem arról is, hogy a tanácsadók hogyan tették a folyami hajóutak piacát jelentős sikerré az üzletük számára.

asta

Az első pódiumbeszélgetés témája a folyami hajózás jövőjéről szólt

Fotó: Turizmus.com

Hogyan nyerjük meg és tartsuk meg az ügyfelet?

A szünet után a műsorvezető Nicole Edenedo, a Travel Weekly Tours hajózásért felelős vezető szerkesztője Angela Hughesszal, a Trips & Ships Luxury Travel tulajdonosával beszélgetett arról, hogy mivel lehet megragadni a potenciális ügyfelek figyelmét. Kiemelték, hogy az elő- és utószezont, a földrajzi elhelyezkedést érdemes kiaknázni és meg kell próbálni személyre szabott élményt ajánlani minden lehetséges utazónak. Hangsúlyozták, hogy ehhez elengedhetetlen a hajótársaságokkal a partnerség, a folyamatos kommunikáció és az ingyenes promóciós eszközeik használata.

Ezután Anne Marie Moebes (Travel Market Report) tért vissza egy újabb pódiumbeszélgetéssel, ahol azt fejtegették, hogyan tudják az érdeklődőket utazó ügyfelekké változtatni. A Travel Market Report legfrissebb kutatása szerint a folyami körutazások fokozatos változáson mennek keresztül az ügyfélszegmensek tekintetében, és a tanácsadók egyre nagyobb érdeklődést és eladásokat tapasztalnak az utazók körében. A beszélgetésen Marcus Leskovar (Amadeus River Cruises), Jennifer Halboth (Riverside Collection) és Michelle Saegesser (Viking Cruises) képviselte a hajózási ágazatot, Heather Di Pietro (TravelSalesGroup) és Cindy Coggin (Coggin Travels) pedig az utaztatókat. Beszéltek a legfontosabb trendekről és stratégiákról, amelyek segíthetnek a folyami körutazások értékesítésében, a potenciális ügyfelek azonosításáról, és próbálták megtalálni a leghatékonyabb módszereket az üzletkötésre.

A vendégek szórakoztatásáról is gondoskodtak a házigazdák

Fotó: Facebook / ASTA

A napot Wolfgang Puck sztárséf zárta, aki egy hete még a hollywoodi sztárok étkezéséről gondoskodott az Oscar-díjátadón. A séffel, aki híres a hagyományokat a találmányokkal és az innovációval összekötő kulináris zsenialitásáról, Vanessa McGovern (Gifted Travel Network) beszélgetett arról, hogyan vált a világ egyik legünnepeltebb étteremvezetőjévé, hogyan fejlesztette vállalkozásait. A színpadon csatlakozott hozzá Selim Ölmez, a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest igazgatója is, hiszen a régióban egyedülálló módon ebben a budapesti szállodában nyitott éttermet a sztárséf.

(Nyitókép: Szállodahajók a pesti Duna-parton, fotó: 123rf.com)