Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 26. 10:56

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni, mondta Angela Merkel német kancellár az Európai Tanács videokonferenciája után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak" – tette hozzá.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra – fűzte hozzá Angela Merkel.
Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még" – hangsúlyozta.
Kifejtette, hogy az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre "nem is téma, de elő kell készíteni". A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több vállalat fejleszti saját vakcinaútlevelét, többek között az IBM és a IATA megoldása is közel van az induláshoz, az utóbbit már több légitársaság is teszteli és márciusban élesben is elindulhat.

vakcinautlevel_123rf

A tagállami vakcinaigazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek

Fotó: 123rf.com

Magyarországon a védettséget igazoló okmányt azok kaphatják meg – a február 12-én megjelent kormányrendelet szerint –, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen. Ezt háromféle módon lehet igazolni: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Arról még nem döntött a kormány, hogy az oltási igazolvánnyal milyen jogosultságok járnak majd.

*

Frissítés:

A Magyar Közlönyben szombaton megjelent 86/2021. (II. 27.) kormányrendelet módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) rendeletet, eszerint a védettségi igazolvány és koronavírus elleni védőoltást igazoló applikáció – az eredeti rendelettel ellentétben – nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát.