Újabb vakcinaútlevél a finishben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 24. 15:09

Egyre többet hallunk arról, hogy a jövőben az utazáshoz digitális dokumentációra lehet szükség, amely igazolja, hogy az utasokat beoltották vagy tesztelték a koronavírus ellen. Több vállalathoz hasonlóan az IBM már a koronavírus európai megjelenésekor elkezdte fejleszteni saját vakcinaútlevelét.

Amint arról korábban beszámoltunk, a vakcinálás előrehaladtával, a nemzetközi utazások újraindulását várva, több vállalat is elkezdte fejleszteni saját vakcinaútlevelét. A digitális vakcinaútlevél igazolja, hogy valakit beoltottak a COVID-19 ellen, egyes verziói pedig azt is lehetővé teszik, hogy az utazók bemutassák az elvégzett, negatív koronavírus-tesztjüket is. A különböző cégek és szervezetek által kidolgozott vagy kidolgozás alatt álló vakcinaútlevelek  mobilalkalmazásként vagy az utazók digitális pénztárcájának részeként lesznek majd használhatóak, ezzel is gyorsabbá téve az ellenőrzést akár a határokon, akár a repülőgépre való felszálláskor.

Éppen tegnap számoltunk be róla, hogy a IATA által fejlesztett Travel Pass hamarosan bevetésre kész lesz a világ minden táján, ma pedig az IBM sajtótájékoztatóján hallhattunk részleteket a saját egészségügyi igazolványuk fejlesztésükről.

 

Jön az IBM Health Pass

Az IBM kutatói már a pandémia európai megjelenésének hajnalán, 2020 február-márciusban elkezdtek dolgozni a digitális megoldáson – idézte fel Marko Vukolic, az IBM kutatója a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a – korábban már beharangozott – Health Pass digitális egészségügyi igazolványt.

Már akkor lehetett látni, hogy a jövőben szükség lesz az utazáshoz egy egyszerű, biztonságos megoldásra, amivel az utazók igazolni tudják az elvégzett teszteket és negatív eredményeiket, mielőtt repülőre szállnának, vagy belépnének egy másik országba.

 

Több mint utazás

Az IBM Health Pass felhasználási lehetőségei azonban nem csupán az utazásra korlátozódnak, hanem nagyon széleskörűek:  Nemcsak egyes országok, de tengerjáró hajók, légitársaságok, szállodák, továbbá az utazási hatóságok is hasznosítani tudják az digitális egészségügyi igazolványt, de akár éttermek, sportközpontok, koncerthelyszínek vagy vidámparkok is profitálhatnak a használatából, biztonságosabbá téve a belépést a különböző rendezvényhelyszínekre.

Természetesen a vakcinálás tényét papíron is lehetne bizonyítani, ahogy az évtizedek óta működik a jól ismert trópusi fertőző betegségek (például sárgaláz) elleni oltások igazolásánál. Azonban az utóbbi hetekben, a koronavírus elleni oltások szélesebb körű terjedésével egyre több, hamisításról és csalásról szóló hír is megjelent világszerte.

Erre Vukolic szerint a legbiztonságosabb megoldás a digitális vakcinaigazolás, amivel a hamis papírokat ki lehet szűrni – ilyen megoldás az IBM Health Pass is.

 

Adatvédelmi aggályok és a blockchain alapú megoldás

A vakcinaútlevél létrehozásában a legnagyobb kihívást talán az jelenti, hogy olyan dokumentumot kell létrehozni, amelyet világszerte elfogadnak, közben pedig nem sérti a személyiségi jogokat. Az IBM blockchain technológiára épülő alkalmazása több módszert ötvöz az ellenőrzésekre, beleértve a testhőmérséklet-mérést, az esetleges vírusnak való kitettségről szóló értesítéseket, a tesztek eredményeit és az oltottságot. Észtország is hasonló, blokklánc alapú megoldást fejlesztett ki, amelynek tesztelésébe Magyarország is beszállt.

Az IBM blockchain technológiára épülő megoldásának a legfőbb célja, hogy a szervezetek, vagy akár országok ellenőrizhessék a belépő alkalmazottak, ügyfelek, látogatók és utazók egészségügyi adatait a vállalat vagy állam által meghatározott kritériumok alapján, miközben a felhasználók számára biztosítják személyes adataik biztonságát. Épp ezért az IBM digitális megoldásának központi eleme az adatvédelem.

Minden adatot, a vakcina- és oltási igazolásokkal együtt egy digitális pénztárca tárolja, amely lehetővé teszi az utazók, vagy látogatók számára, hogy saját maguk kontrollálják a személyes egészségügyi információik ellenőrzését. Mindenki maga állíthatja be okostelefonján a titkosított digitális pénztárcán keresztül, hogy kivel melyik adatokat osztja meg.

ibm_healthpass

Az IBM digitális megoldásának központi eleme az adatvédelem

Fotó: IBM

A másik oldalon pedig a vállalatok is saját maguk szabhatják meg, hogy mely adatokat kérik majd a belépőktől.

 

Hogyan működik?

Az ilyen jellegű alkalmazások csúcsminőségű adatvédelmi és biztonsági funkciókat használnak, a felhasználók személyes adatainak és egyéb érzékeny információik (például betegségeikkel kapcsolatos információk) védelmére. Az IBM megoldása QR-kódokat használ, amelyek megerősítik, hogy egy személy megkapta az oltást avagy sem, de ezenkívül nem tartalmaz semmilyen személyes adatot.

Az oltást vagy tesztet végző szervezet először kiállítja az igazolást és ellenőrizhető, hitelesítő adatokat generál, amelyeket elküld a felhasználónak. Ezeket az adatokat be lehet tölteni az IBM által fejlesztett applikációba, és egy digitális pénztárcán keresztül elérhető és hitelesíthető lesz az ellenőrző szervezet által. A belépésnél – akár munkahelyről, sportközpontról vagy légitársaságról van szó – az ellenőrző szervezet hitelesíti és elfogadja a felhasználó által kiválasztott adatokat (pl. a vakcinálással kapcsolatos információk) és a felhasználó beléphet a helyszínre, vagy épp felszállhat a repülőjáratra.

Ugyan egyelőre bővebb információt nem osztottak meg azokról az országokról és vállalatokról, amelyek érdeklődnek az IBM Health Pass iránt, de Vukolic elmondta, hogy többekkel megbeszéléseket folytatnak és vannak, akik már tesztelik is a terméket.