Vakcinaigazolványt fejlesztett ki az IBM

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 08. 12:10

A közeljövőben az utazáshoz digitális dokumentációra lehet szükség, amely igazolja, hogy az utasokat beoltották vagy tesztelték a koronavírus ellen. Ez könnyebbé teheti az utazást a poszt-koronavírus világában, mégis sok ellenzője akad. A New York Times összegyűjtötte a legfrissebb információkat.

A digitális vakcinaútlevél igazolja, hogy valakit beoltottak a Covid-19 ellen, egyes verziói azt is lehetővé teszik, hogy az utazók bemutassák az elvégzett, negatív koronavírus-tesztjüket is. A különböző cégek és szervezetek (pl. IATA) által kidolgozott vagy kidolgozás alatt álló vakcinaútlevelek  mobilalkalmazásként vagy az utazók digitális pénztárcájának részeként használhatóak, ezzel is gyorsabbá téve az ellenőrzést, de a személyiségjogi aktivisták pont a digitális megoldás miatt táplálnak ellenérzéseket a vakcinaútlevelek iránt.

 

Néhány új bejelentés

Korábban egy részletes cikkben beszámoltunk azokról az országokról, amelyek kiállnak a vakcinaútlevél alkalmazása mellett. A Seychelle-szigetek, Ciprus és Románia már bevezette, hogy nem írják elő a határátlépők számára a kötelező karantént, ha igazolják, hogy már beoltották őket. Izland azok számára törölte el a karantént, akik bizonyítottan átestek már a fertőzésen. Izraelben a koronavírus ellen beoltottak a második oltás után egy héttel már most megkapják az egyelőre fél évre érvényes "zöld útlevelet" vagy oltási könyvet, amelynek birtokában mentesülnek a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza.

Eközben az USA új elnöke, Joe Biden egy a járvány megfékezésére irányuló rendelete is arra kéri a kormányzati szerveket, hogy "értékeljék a koronavírus elleni oltóanyag-tanúsítványok és más oltási dokumentumok összekapcsolásának és azok digitális változata elkészítésének megvalósíthatóságát."

Dánia és Svédország kormánya szerdán közölte, hogy a következő három-négy hónapban digitális útlevelet állít ki, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, beoltásuk bizonyítását.

De nem csak a kormányok szorgalmazzák a vakcinaútlevél bevezetését. Néhány hét múlva az Etihad Airways és az Emirates elkezdi tesztelni az IATA által kifejlesztett digitális "Travel Passt," egy kvázi digitális útlevelet, amely segítségével a felhasználók többek között igazolhatják, hogy rendelkeznek az adott országba belépéshez szükséges vírusteszttel, vagy megkapták a vírus elleni védőoltást. A Travel Pass működéséről korábban beszámoltunk egy részletes cikkben.

vakcinautlevel_123rf

Izraelben a koronavírus ellen beoltottak a második oltás után egy héttel megkapják az egyelőre fél évre érvényes "zöld útlevelet"

Fotó: 123rf.com

Az IBM is kifejlesztett egy digitális egészségügyi igazolványt, melynek segítségével a beoltottak beléphetnek stadionokba, több száz vagy több ezer embert foglalkoztató munkahelyekre, konferenciákra, vagy egyetekre. Az IBM block chain technológiájára épülő alkalmazása több módszert ötvöz az ellenőrzésekre, beleértve a testhőmérséklet-mérést, az esetleges vírusnak való kitettségről szóló értesítéseket, a tesztek eredményeit és az oltottságot. Észtország is hasonló, blokklánc alapú megoldást fejlesztett ki, amelynek tesztelésébe Magyarország is beszállt, erről korábban szintén beszámoltunk.

 

Mi a legnagyobb kihívás a vakcinaútlevél létrehozásában?

Olyan dokumentumot kell létrehozni, amelyet világszerte elfogadnak, közben pedig nem sérti a személyiségi jogokat. Hozzáférhető mindenki számára, függetlenül az anyagi állapotuktól vagy az okostelefonokhoz való hozzáféréstől. Egy olyan világban, ahol több mint egymilliárd ember nem tudja igazolni személyazonosságát, mert nincs útlevele, születési anyakönyvi kivonata, vagy vezetői engedélye, az oltás állapotát bemutató digitális dokumentumok fokozhatják az egyenlőtlenséget, sokaktól pedig elvenné a lehetőséget az utazástól, ha nincs lehetőségük beoltatni magukat (akár egészségügyi okokból) - mondják a vakcinaútlevél ellenzői.Az okostelefon nélküli felhasználóknak azt ígérték, hogy az igazolást papíron is elfogadják majd, de még ezt is szabványosítani kell.

A digitális igazolások persze ebből a szempontból biztonságosabbak, kevésbé hamisíthatóak. Az Európai Unió bűnüldöző ügynöksége a héten már közölte, hogy a hamis negatív vizsgálati eredmények és oltási igazolások értékesítése egyre szélesebb körben terjed a kontinensen.

 

Miért van szükség a vakcinaútlevelekre?

Ahogy egyre több embert oltanak be, nemcsak az utazásnak, de valószínűleg a köz- és kulturális életnek is lesznek olyan eseményei, amelyeken csak oltott emberek vehetnek részt. Példa erre a Super Bowl, ahol a résztvevők jelentős része beoltott egészségügyi dolgozókból áll.

A világ országainak túlnyomó többsége megköveteli a negatív teszt igazolását a belépéshez. Zurab Pololikashvili, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára szerint pedig "az idegenforgalom újraindításának egyik kulcsfontosságú eleme a nemzetközi utazással kapcsolatos szabályok és protokollok következetessége és összehangolása (...), melyet az egészségügyi útlevelek összehangolt bevezetése biztosíthat. Így megszűnhet érkezéskor a karanténkötelezettség is, amely szintén akadályozza a nemzetközi turizmus fellendülését.”

 

Mi a hátulütője?

A vakcinaútlevél mellett érvelők szerint az igazolás nem különbözne sokban az úgynevezett sárga oltási könyvtől, amiben eddig is jelölték az oltások meglétét. Számos afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai ország egészségügyi hatósága az országba való beléptetés feltételeként kötelezően előírja bizonyos - például a sárgaláz elleni – oltások meglétét igazoló nemzetközi dokumentumokat. Ez a végtelenül egyszerű, papíralapon működő rendszer évtizedek óta hatékonyan akadályozza meg a jól ismert trópusi fertőző betegségek nemzetközi terjedését.

A különbség az elmúlt évek sárga lapja és a jelenlegiek között a digitális komponens, amely miatt az adatvédelmi aktivisták aggódnak.

A szakértők szerint bár lehet olyan technikai megoldásokat sürgetni, amelyek lehetővé teszik az emberek számára az egyszer használatos alkalmazások használatát, esetleg hosszú távú etikai technológiát hozhatnak létre, amelyek nem tárolják az emberek adatait, de ez mégis sok időbe telik. Azzal érvelnek, hogy a globális útlevélrendszer kifejlesztése is 50 évig tartott, míg most nagyon rövid idő alatt kellene létrehozni egy digitális hitelesítő adatot, amelyet ugyanolyan általánosan el lehet ismerni, mint az útlevelet.

A felmerülő aggályokra megoldás lehet a már említett észt, block chain alapú fejlesztés is. Ez azért is biztonságos adatvédelmi szempontból, mert mindössze - a repülőgép beszállókártyákhoz hasonló - QR-kódokat használ, amelyek megerősítik, hogy egy személy megkapta az oltást, avagy sem, de ezen kívül nem tartalmaz semmilyen személyes adatot. A cég szerint, ha valaki esetleg elvesztené az oltási bizonyítványát, még akkor se jönne rá senki, hogy az pontosan kihez tartozik.

A következő hónapok során vélhetően folyamatosan növekszik majd azon országok sora, amelyek megkönnyítik az immunizált személyek belépését az adott területre. Úgy tűnik, kezdetben mindenképp elég lesz ehhez egy papíralapú oltási igazolás, de később valószínűleg valamilyen telefonos applikációval tudjuk majd bizonyítani az oltások meglétét.