Megkezdődött a német utazási piac újrafelosztása

Forrás: turizmus.com

 2019. október 14. 14:25

Rámozdulnak a versenytársak a Thomas Cook németországi utasaira.

A vezető német tour operatorok – köztük a TUI, a DER Touristik, az FTI, az Alltours és a Schauinsland-Reisen – különleges ajánlatokkal és a Thomas Cook által korábban kínált hotelekben lekötött megnövelt kapacitásokkal próbálják megnyerni maguknak a fizetésképtelenséget jelentett vállalat utasait, miután a Thomas Cook bejelentette, hogy az év végéig törölte az összes meglevő foglalást – írja az fvw.com német szakportál.

A brit piacon is megkezdődött az átrendeződés: amint korábban megírtuk, a versenytárs Hays Travel bejelentette, hogy felvásárolja az 555 irodából álló komplett Thomas Cook-irodahálózatot.

Az évi kétmillió főt utaztató németországi Thomas Cooknál a fizetésképtelenség bejelentésekor 660 000 foglalást tartottak nyilván 2020 nyaráig. Ezek közül október elején az összes idei évi foglalást törölték. Ugyanakkor a bejelentéskor külföldön tartózkodó 140 ezer utas közül szinte mindenkit hazavittek már Németországba.

Stefanie Berk, a Thomas Coook ügyvezető igazgatója a német szakportálnak elmondta, erre a lépésre azért volt szükség, hogy a karácsonyi szünetben utazást fontolgató honfitársai „tervezési biztonságot" kapjanak. Hozzátette: „Mindent megteszünk azért, hogy december elsejétől folytatni tudjuk a működésünket, így 2020 január elsejétől újra tudják foglalni az útjainkat az érdeklődők."

Ezzel párhuzamosan a társaság csődgondnokai intenzív tárgyalásokat folytatnak potenciális befektetőkkel az egész Thomas Cook GmbH, illetve annak egyes részeinek eladásáról. A vállalathoz olyan márkát tartoznak egyébként, mint a Neckermann Reisen, az Öger Tours, a Thomas Cook Signature, a Bucher Reisen és az Air Marin.

A Neckermann magyarországi leányvállalatának eladásáról is folynak közben a tárgyalások, ahogy erről lapunknak korábban Békefi Veronika ügyvezető nyilatkozott.

 

Alternatív üdülést kínálnak a versenytársak

A bizonytalanságot látva a versenytársak sem maradtak tétlenek: alternatív üdülési lehetőségeket ajánlanak a Thomas Cook korábbi utasainak, illetve kapacitásokat kötnek le azokban a külföldi szállodákban, amelyeket korábban kizárólagosan vagy jelentős részben a Thomas Cook töltött meg utasokkal.

A TUI 500 ezer utassal többre számít 2020-ban – jelentette be a rivális, ezzel összhangban masszívan növelik a lekötött szállodai kapacitásokat a főbb desztinációkban, Mallorcán, a Kanári-szigeteken, Görög- és Törökországban. Ezzel összhangban növelik a 2020 nyári charteres kapacitásokat is számos német városból. Ezen felül a TUI-nál azt remélik, hogy „három számjegyű" korábbi Thomas Cook-irodát sikerült átcsábítaniuk a saját viszonteladói hálózatukba.

A Thomas Cook-ügyfeleknek azt is felajánlják, hogy előleg nélkül foglalhatnak náluk üdülést, az utat pedig költségmentesen lemondhatják, ha a Thomas Cook újraindul és az eredeti üdülésükre mégis el tudnak utazni.

Mind a TUI, mind az események hatására a német utazási piac második számú szereplőjévé előlépő Rewe-tulajdonban levő DER Touristik illetékesei azt hangsúlyozta, hogy anyagi hátterük biztos, ráadásul eltérő üzleti modellben működnek, mint a Thomas Cook, ezért mind az utasok, mind a viszonteladók számíthatnak rájuk.

A DER Touristik 2%-os extrajutalékot fizet a viszonteladóknak október 31-ig minden korábbi Thomas Cook-utas átfoglalása esetén.

Az Alltours közben azt jelentette be, hogy „átvette a Thomas Cook szállodai kapacitásainak jó részét" a mediterrán térségben és néhány tengerentúli úti célban. A mostantól náluk foglalható szálláshelyek közé tartoznak mások mellett a Sentido, Casa Cook, Cook's Club és a Sunconnect márkák egységei, továbbá a téli szezontól kezdve az Iberostar és a H10 hotelek.

Mostantól a riválisoknál is foglalhatók az Aldiana klubhotelek, így a képen látható Club Costa del Sol

Fotó: Aldiana.com

„Ez azt jelenti, hogy az utasoknak nem kell lemondaniuk a megszokott szállodáikról" emelte ki az iroda képviselője, Karsten Fricke.

Az FTI pedig azt közölte, hogy mostantól foglalható náluk 300, korábban Thomas Cook-exkluzivitást élvező szálloda, például az Iberostar, Sentido és Sunconnect márkák tagjai. Ezen felül a DER Touristik, az FTI és a Schauinsland árualapjában is foglalhatók immár az Aldiana klubüdülők, amelynek kisebbségi tulajdonosa a Thomas Cook volt.