Felvásárolják a Thomas Cook teljes brit irodahálózatát

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 16:43

A brit Hays Travel vásárolja fel a Thomas Cook valamennyi, összesen 555 irodából álló nagy-britanniai hálózatát.

Brit lapértesülések szerint több mint 2500 munkahelyet ment meg országszerte ez a piaci akció. Egyébként mostanáig már 421 korábbi Thomas Cook-dolgozót átvettek,  és arra is ígéretet tettek, hogy a Hays Travel sunderlandi központjában további 100 álláshelyet hoznak létre. A Hays Travel alapítói azt mondták, hogy a Thomas Cook egy nagyszerű márka volt Nagy-Britanniában, tele tehetséges munkatárssal, ezért nagy várakozással tekintenek a közös munka elé.

A Hays Travel irodahálózata a felvásárlás után megtriplázódik és kétszer annyi munkavállalója lesz. Az üzlet bejelentése után Jim Tucker, a Thomas Cook értékesítési részlegének vezetője azt mondta, hogy ez egy rendkívül pozitív kimenetel, és nagy örömet okoz számukra, hogy ez a megállapodás megköttetett.

Az átvett utazási irodák Hays Travel néven működnek tovább, vagyis a 178 éves Thomas Cook márka eltűnik a brit turisztikai ágazatból.

A Hays Travelt egy férj és egy feleség, John Hays és Irene Hays alapították, még 1980-ban. A cégnél egyébként azt tervezik, hogy olyan gyorsan újranyitják a volt Thomas Cook-irodákat, amilyen gyorsan csak lehetséges. A felvásárló turisztikai cég már korábban jelezte, hogy a Thomas Cook valamennyi gyakornokának átképzését vállalja.

A Hays Travel tulajdonosai: John és Irene Hays a felvásárlást bejelentő sajtótájékoztatón

Fotó: Facebook

A felvásárlás azért rejt üzleti kockázatokat is a Hays Travel számára. A tulajdonosok szerint az átvett 555 iroda közül néhány esetében racionalizálás várható, különösen azokon a helyeken, ahol már most is elég erős a Hays Travel üzleti jelenléte. A cég vezetői kijelentették azt is, hogy a Thomas Cook összeomlásából tanulva folyamatosan fejleszteniük kell majd a digitális jelenlétüket, mivel ezt követeli meg tőlük az egyre erősebb piaci verseny.

A Hays Travelnek Nagy-Britannia-szerte jelenleg 1900 alkalmazottja van. Tavaly egymilliárd font árbevétele volt a cégnek. Összehasonlítva a két céget, a Thomas Cook csoport tavalyi teljes üzleti évében 9,6 milliárd font bevételt hozott össze, de a korábban felhalmozott tetemes adósság így is agyonnyomta a céget.

Egyelőre csak a Thomas Cook irodahálózata kelt el, az továbbra is kétséges, hogy mi lesz a cég többi részlegével, például a légitársaságával. A Thomas Cook 3 héttel ezelőtti csődje miatt egyébként békeidőben példátlan akciót kellett felvállalnia a brit kormánynak. Több száz charterjárattal, összesen 140 ezer külföldön rekedt brit utast kellett hazahoznia. A csőd világszerte 600 ezer utast érintett, és 22 ezer állás szűnt meg, miután a cég több leányvállalata, köztük német és az osztrák is bedőlt.

A Neckermann Magyarország továbbra is tartja magát, az ügyvezetővel készült exkluzív interjúnkat itt olvashatja el.

Kapcsolódó cikkek

Thomas Cook-cunami világszerte

2019. szeptember 26.