MUISZ-közgyűlés Rász el-Haimában: Újabb rekordévet várnak az utaztatók

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. január 16. 13:31

Közel hatvan résztvevővel megkezdődött a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) közgyűlése az idei év desztinációjában, Rász el-Haimában. A meghívottak tartalmas előadást hallgathattak meg a biztosítási piacról, az eseményen a vendéglátó emírség is bemutatkozott.

A rendezvényen Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszönetet mondott Rász el-Haima Turisztikai Hivatalának és a desztináció magyar képviselőinek, az Aviareps Magyarországnak a meghívásért és az esemény megszervezéséért, majd beszámolt az idén 50 éves érdekképviselet legfontosabb híreiről.

2024-ben az utazási irodák kifejezetten erős évet várnak, a vagyoni biztosíték mértéke 43 százalékkal haladja meg a tavalyit, a chartereztetők esetében pedig még kiugróbb, 50 százalék a várt piaci bővülés - emelte ki. Míg tavalyelőtt 482 utazási iroda volt kaucióköteles, a 2023-as évet már 531-en zárták.

A MUISZ az idei évben is folytatja lobbitevékenységét, leginkább a helyi iparűzési adóval és a fekete utazásszervezéssel kapcsolatos témákban, illetve fontosnak tartják, hogy a minőségi és transzparens turizmus érdekében a beutaztatási tevékenységet ismét bejelentési kötelezettség mellett lehessen folytatni - hangzott el. A résztvevők ezután a következő hónapokban a szövetség tagjai számára szervezett képzéseket, szakmai programokat is megismerhették.

 

Érdemes biztosítást kötni utazáskor

Az utasbiztosítási piac aktualitásairól két biztosítótársaság képviselője közösen tartott előadást. Major László, az EUB értékesítési igazgatója a biztosítási piacról osztott meg általános információkat, Sárközi Csilla, a Colonnade kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere pedig prezentációjában a kiegészítő biztosításokról számolt be részletesen.

A MUISZ közgyűlésén az utasbiztosítási piac aktualitásairól is szó esett

Fotó: turizmus.com

 

A 2023-as évben a magyarországi utasbiztosítási piac az utazásokkal együtt nőtt, a szakemberek beszámolója szerint bőven több mint 30 százalékos növekedés realizálódott az előző évhez képest. A szakma bizakodó, sikerév lehet az idei – hangsúlyozta Major László. Beszámolt arról, hogy milyen esetekben lehet igénybe venni a biztosítást, és kiderült az is, mikor segít a biztosító és mikor az asszisztencia.A résztvevők megtudhatták, hogyan biztosítják a betegségeket, baleseteket, poggyászt és a felelősségbiztosítás, illetve jogvédelem is szóba került."A jó biztosítás közös érdek, s fontos, hogy az utas tudja, mikor és mire használhatja azt" - hangsúlyozta. Megtörtént esetekkel szemléltette, milyen fontos a biztosítás, hiszen egy aprónak tűnő sérülés, vagy kisebb betegség is többmilliós költséget okozhat.

Sárközi Csilla a kiegészítő biztosítások fontosságáról beszélt. Érdemes tisztában lennünk azzal, milyen területet ölel fel a biztosításunk, emellett hasznos lehet útlemondásra, gépjármű asszisztenciára, repülős utakra, sportokra, fizikai munkavégzésre külön biztosítást kötni. A szakember a felelősségbiztosításokat is kiemelte. Hangsúlyozta, hogy legtöbbször nem elégséges az Európai Biztosítási kártya, illetve a bankkártyák mellé járó biztosítás, ugyanais ezekkel akár többmillió forintot is bukhatunk egy jól megkötött utasbiztosítással szemben.

 

A hegyvidék, sivatag és a fehérhomokos tengerpart találkozása

A rövid kávészünet előtt vendéglátónk, az Egyesült Arab Emírségek legészakibb tartománya, Rász el-Haima mutatkozott be a résztvevőknek. Elsőként Iyad Rasbey, a desztináció turisztikai hivatalának alelnöke köszöntötte a közgyűlés résztvevőit, majd Tilda Törnkvist, turisztikai desztinációfejlesztési menedzser beszélt a negyedik legnagyobb emírségről.

A dubaji repülőtértől negyvenöt perces autóútra található Rász el-Haimában épp úgy megtalálják a számításukat a zavartalan pihenésre, finomhomokos tengerpartra, fűtött-hűtött medencékre és all Inclusive ellátásra vágyók, mint azok, akik aktív programokkal szeretik eltölteni a nyaralásukat. Rász el-Haimának logójában is megjelenik a három pillér, melyre a turizmusa épül: az emírségek legnagyobb hegyei, a sivatag homokdűnéi és a 64 kilométer hosszú tengerpart.

Iyad Rasbey, a desztináció turisztikai hivatalának alelnöke köszönti a  résztvevőket

Fotó: turizmus.com

 

A hegyekben található a világ leghosszabb drótkötél- és bobpályája, Bear Grylls brit kalandor pedig itt nyitotta meg a Közép-Kelet egyetlen expedíciós táborát. A Jebel Jaison, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb hegyén érdemes felkeresni az ország legmagasabban fekvő éttermét is.

A sivatag különleges élményekkel szolgál, melyet például dzsipes túra során érdemes felfezni. A szabad ég alatt, egy sivatagi táborban elköltött vacsora közben a tevegelést, a homokszörfözést, vagy a hennafestést is kipróbálhatjuk. Hajnalban pedig akár hőlégballonból is megcsodálhatjuk az emírséget a felkelő nap fényében.

Megtudtuk: az emírség kultúráját, történelmét és hagyományait Al Jazirah Al Hamra falujában ismerhetjük meg legjobban, mely az emirátusok egyetlen fennmaradt tradicionális halász- és gyöngyhalász települése. A Dhayah erőd az Egyesült Arab emírségek egyetlen épen maradt ilyen építménye.

Az emírség az Egyesült Arab Emírségek legfenntarthatóbb tagja kíván lenni, emellett 2030-ra szeretné elérni az évi 3 milliós látogatószámot. Ehhez a szállodaiparnak is fejlődnie kell: jelenleg 8130 szállodai szobával rendelkeznek, ezeknek mintegy a fele, 4467 ötcsillagos hotelekben található. A legnépszerűbbek az all inclusive ellátást biztosító szállodák, de - mint vendéglátóink hangsúlyozták - érdemes a hotelek falain kívül is körbenézni, az emírség ugyanis kifejezetten biztonságos úti cél.

Tilda Törnkvist, turisztikai desztinációfejlesztési menedzser bemutatja Rász el-Haimát

Fotó: turizmus.com

 

 

A következő években a szállodai szobák száma több mint 7400-zal emelkedik. Egy tucat új hotel építését tervezik vagy már el is kezdték a fejlesztésüket a hosszú homokos tengerpartjairól híres Al-Marjan szigeten, mely a turisztikai befektetések kiemelt célpontja - mondta el Törnkvist. Több ismert brand, többek között a Nobu, a Sofitel, és a Le Meridien is szállodát tervez az emírségben. Nemrégiben a Marriott is bejelentette, hogy megnyitja az első W Hotelét Rász el-Haimában, illetve a Las Vegas-i érdekeltségű Wynn is luxuskategóriás resortot és kaszinó nyitását tervezi.

A MICE csoportokat külön incentive programmal ösztönzik a foglalásra. A csoportokat az országba hozó partnereik pénzvisszatérítést kapnak, amennyiben bizonyos partnerszállodákban szállásolják el vendégeiket.

A bemutató után a közgyűlés résztvevői Rász el-Haima hoteleivel és kínálatukkal ismerkedhettek meg egy workshop keretein belül.