MUISZ-vacsora: adózás, teljes ár és tanulmányutak

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. október 30. 13:21

A bruttó árazás bevezetése is téma volt a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) legutóbbi rendezvényén.

Különleges helyszín, az idén június óta üzemelő Párisi Udvar Budapest Hotel adott otthont a MUISZ legutóbbi vacsorájának.

 

Impozáns helyszín

A vendégeket Schwindt-Kiss Andrea szállodaigazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy a 110 szobás, ötcsillagos szálloda a luxuspiac legfelső kategóriáját célozza meg. A csodálatos épület korhű felújítása után a szállodai mellett az eredeti, kereskedelmi funkció is megmaradt a Ferenciek tere felőli oldalon, ugyanakkor „a kávézó révén élettel töltöttük meg a passzázst" – hangsúlyozta az igazgatónő.

A szobák és a vendéglátó egységek mellett 300 m2-es rendezvénykapacitás, spa és finteszterem is helyet kapott az épületben. A hotel 18 lakosztályának egyike szerepel a Magyar Turisztikai Ügynökség Budapestet bemutató új Spice of Europe-filmjében is.

 

Neckermann, új kampány és adózás

A házigazda bemutatkozása után Molnár Judit MUISZ-elnök tájékoztatott a szövetség aktualitásairól.

Molnár Judit gratulált az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került Neckermann Magyarország ügyvezetőjének, Békefi Veronikának a „derekas helytállásért". Mint mondta, a szövetség vezetése is mindent megtett azért, hogy minél kevesebb negatív hír jelenjen meg a sajtóban a brit utazásszervező csődjével kapcsolatban, mivel annak kedvezőtlen hatása lett volna az egész szakmára.

Hozzátette, hogy dolgoznak egy kampányon, amely hamarosan kiemeli azokat az előnyöket, amelyek miatt érdemes utazási irodával utazni.

A MUISZ-vacsorának ezúttal a Párisi Udvar Budapest Hotel adott otthont

Fotó: turizmus.com


Teljes ár alkalmazása

A szövetség fontos aktuális tevékenysége a kiutaztatásban a bruttó, vagy közérthetőbben a teljes ár alkalmazásának bevezetése volt. Molnár Judit elmondta, hogy sok kritika éri az irodákat a gyakran nehezen átlátható árképzés miatt.

A cél ezért, hogy jogszabály írja elő a teljes ár kötelező kommunikálását. A témáról történt egyeztetés a charterezőkkel és a körutas irodák képviselőivel, melynek eredményeként 31 utazásszervező aláírta azt a nyilatkozatot, hogy a teljes árat kommunikálja ezentúl az utasok felé.

Az IBUSZ, az Orex Travel és az OTP Travel jelezte, hogy a jövő nyári árualapnál átáll erre az árazásra, a Neckermann, a Kompas és TUI pedig már eddig is alkalmazta ezt a módszert. Molnár Judit „a szakma becsülete és hitelessége miatt" is fontosnak tartja a kérdés rendezését.

A közelmúltban több tanulmányút és szakmai bemutatkozás is megvalósult a MUISZ szervezésében, ezek közé tartozott egy látogatás a Táncszínházban, két belföldi tanulmányút a várak és kastélyok témakörében, valamint egy workshop Isztambulban beutaztatóknak. Jövő márciusban tanulmányutat szerveznek Algériába, de lesz egy tréning a digitalizáció, egy pedig az értékesítés, panaszkezelés, kommunikáció témakörében is.

A következő MUISZ-vacsora vendége lesz Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Szilasi László, a Giro Hungary szakmai vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Horvátország lendületben

2019. október 30.