Remeték, legendák, lovagok – Dunántúli kastélytúra a MUISZ-szal

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 26. 17:46

„Várak és kastélyok" címmel szervezett tanulmányutat a MUISZ és a NÖF Nkft. közösen azzal a céllal, hogy bemutassa azokat a megvalósulás alatt álló fejlesztéseket és attrakciókat, amelyek beépítésével új színnel gazdagíthatják majd kínálatukat az utazási irodák.

A szakmában közismert, hogy két évre előre dolgoznak a beutaztatók, azaz ennyi idővel korábban kell kiajánlani csomagjaikat külföldi partnereik számára. Ennek fényében rögtön érthetővé válik, miért iktatott be study tour programjába a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) olyan kastélyokat is, melyek jelenleg fejlesztési munkálatok miatt zárva tartanak, és csak jövőre nyílnak meg ismét a nagyközönség előtt.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) által koordinált Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országszerte 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újulhat meg.

 

Ahány helyszín, annyi tematika

Első helyszínünkön, Nádasdladányban a NÖF turisztikai osztályvezetője, Bodnár Dorottya részletesen is bemutatta az utazási irodásoknak azt a hét projektet – nádasdladányi Nádasdy-kastély, majki remeteség, tatai Esterházy-kastély, bajnai Sándor–Metternich-kastély, füzérradványi Károlyi-kastély, dégi Festetics-kastély, sümegi püspöki palota –, amelyeket az első ütemben, 2020-ban adnak át, összesen 16 milliárd forintos beruházással.

Az ozorai várkastély néhány éve újult meg

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Elmondása szerint ezek a történelmi épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új, a 21. századi turisztikai igényeket kiszolgáló funkciókkal is gazdagodnak. A helyszínek mindegyike egységes arculattal és azonos szolgáltatásokkal, ajándékbolttal és kávázóval rendelkezik majd, valamint exkluzív rendezvényhelyszínként is szeretnék a tereiket hasznosítani.

Ami magát a tartalmat, a turisztikai attrakciót illeti: tematikában, programokban és interpretációs eszközökben is változatosságra törekszenek, a helyi adottságokra, a hajdan ott élő családokra, a történelmi tényekre vagy épp legendákra, adomákra építve. A bemutatást multimédiás és interaktív eszközök, különleges látványelemek (holoprojektoros vetítés, visualguide stb.) teszik majd élményszerűvé a látogatók számára.

 

A legendák kastélya

A feltételezett angol ősök okán Tudor-stílusban emelt nádasdladányi Nádasdy-kastélyban az építtető házaspár, Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona legendás szerelmét választották központi témának a muzeulógusok. Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában festményeken ábrázolt családtagok „személyesen" mesélik el majd történetüket az érdeklődők számára az alagsori virtuális élménytérben.

Kívül már megszépült, belül még folynak a munkálatok a nádasdladányi kastélyban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az enteriőröket úgy rendezik be, hogy a látogató úgy érezze, mintha vendégségben járna a főúri családnál. Interaktív módon ismerheti meg a kastélyélet mindennapjait, a szalonetikettet, a korabeli lakás- és öltözködési kultúrát, a könnyező házigombáktól megmentett könyvtárban régi folyóiratokat olvasgathat, a visszaépített télikertben kávézhat, a kerti tavon csónakázhat.

 

A kert gyümölcsei és a lélek virágai

Ottjártunkkor még folytak a munkálatok a majki remeteség Európában egyedülálló barokk műemlékegyüttesében is. A korábban megújult Foresteria (kolostorépület) jelenleg is látogatható, így megnézhettük a szerzetesek közös helyiségeit – a csodálatos barokk díszebédlőt, könyvtárat, kápolnát, konyhát, műhelyeket, vendégszobákat –, valamint a birtokadományozó Esterházyak lakosztályait.

A majki kolostor refektóriuma: valaha itt étkeztek a szerzetesek

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A mostani fejlesztés fő célja a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek élete és a remeteség korabeli gazdálkodásának bemutatása. Többek között felújítanak hét cellaházat, az egyikben látványmanufaktúra kap helyet és kipróbálhatók lesznek a szerzetesek foglalatosságai. A rekonstruált teraszos, geometrikus kertben lelki tanösvényt alakítanak ki a remeték „üzeneteivel", látogathatóvá teszik a templomtornyot és a nemrég feltárt kriptát, a kolostor melletti tó túlpartján látogatóközpont épül étteremmel.

 

Diplomáciatörténet és főúri élet

Az első ütemben megújuló hét helyszín közül elsőként a tatai Esterházy-kastély nyitja meg kapuit, a tervek szerint 2020 nyarán, Vajon hányan tudják, hogy e falak között írták alá a schönnbrunni békeszerződést? Ennek az eseménynek és a kastélyban vendégeskedő uralkodók emlékére választották az ide tervezett kiállítás egyik témájának a diplomáciatörténetet. A másik kiemelt tematika pedig a főúri életforma megidézése.

Hosszú évtizedekig sárga volt, most visszanyerte eredeti színét a tatai Esterházy-kastély

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az épület felújítása során sikerült helyreállítani a helyiségek díszítésének eredeti részletgazdagságát, a barokk parkettát és falfestéseket, kuriózum a márvány és hollandi csempés fürdőszobák. Ebben a hiteles miliőben enteriőrrekonstrukciók fogják megjeleníteni a grófi és grófnői lakosztályokat, hálószobákat, s a látogató bekukkanthat a fiú- és lányszobákba is. Babaház (a kastély kicsinyített mása), interaktív, lapozható családfa, színháztörténeti vetítés fokozza majd az élményeket.

 

Aludjon lovagvárban!

Egy korábbi fejlesztési programban, néhány éve újult meg Ozorai Pipó – Zsigmond király egykori hadvezére – várkastélya, amely szabályos négyszög alakjával, vaskos falaival, zárt udvarával leginkább egy romantikus lovagvár képét idézi elénk.

A 15. századi várkastélyban enteriőrrekonstrukciók elevenítik meg az épület különböző korszakait, a termek – köztük a rekonstruált reneszánsz konyha, az egykori várúrnő hálószobája és a díszes trónterem – 35-40 perces időtartamú tárlatvezetéssel látogathatóak.

A tanulmányút résztvevői az ozorai várkastély előtt

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A leglátványosabb rész a mediterrán hangulatú, borostyánnal befuttatott belső udvar, amellyel rendezvényhelyszínként is érdemes számolni.

Ozorán öt, részben történelmi bútorokkal berendezett szoba is foglalható, este 6-kor távozik a személyzet, így az itt megszálló vendég valóságos várkapitánynak érezheti magát.

 

Mindent a balatoni hajózásról

A műemlék épületek közé beiktattunk egy a 21. századi turistaigényeket is kiszolgáló attrakciót. Balatonföldváron éppen három éve adták át a Hajózástörténi Látogatóközpontot és Kilátót, amely egy hajó alakú épületben kapott helyett.

Ilyen panoráma tárul elénk a balatonföldvári kilátóból, 70 méteres magasságból

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Itt interaktív eszközök, látványos installációk visznek közelebb a balatoni vízi élethez: szélgéppel vihart gerjeszthetünk, vitorlásszimulátorral kipróbálható, mennyire lennénk jó kormányosok, megtanulhatunk matrózcsomót kötni, mozizhatunk, vagy csak megpihenhetünk a függőágyakban.

A látogatóközpont „árboca" a Balaton legmagasabb épített kilátója, ahonnan ellátni Akarattyától a Szent György-hegyig.

 

Gasztronómia felsőfokon

Persze egy vonzó csomaghoz minőségi szálláshelyek és éttermek is szükségesek, és a tanulmányút ehhez is adott tippeket.

Még a sokat látott utazási irodásokat is láthatóan meglepte a Páskom Cottage, amely az elvonulásra, teljes kikapcsolódásra vágyók számára nyújt már-már provance-i életérzést egy kis somogyi faluban: Lajoskomáromban. Természetes, egyszerű, stílusos, nemes – ez mind egyszerre igaz erre a helyre, az enteriőrre és a gasztronómiára egyaránt, amelyet Ruppert László kreatív séf neve fémjelez.

A vendég itt-tartózkodása alatt jó eséllyel találkozik a tulajdonossal, amint kis traktorával művészi alapossággal vágja hullámcsíkosra a gyönyörű zöld, szőnyegszerűen tömör pázsitot.

A Páskom Cottage-ban a szaunaház is stílusos. A híd bal oldalán tavacska halakkal, a jobbon úszómedence van

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Aligha kell viszont bárkinek is bemutatni az ország egyik legjobb vendéglátóhelyét, a balatonszemesi Kistücsök éttermet. A regionális alapanyagokkal dolgozó, szezonális konyhát vivő étterem nem csak kreatív konyhája miatt büszkesége a megújuló balatoni gasztronómiának, borlapján 650-700 tétel szerepel, zömmel a balatoni régióból.

Csapody Balázs tulajdonostól megtudtuk: 2021 elejére az étterem mellett elkészül szálláshelyük is, egy 21 szobás, négycsillagos panzió, amellyel a bor- és gasztroturizmus iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, valamint egy balatoni termékeket árusító delikátesz üzlettel is bővülnek.

A rádpusztai Gasztro Élménybirtokon be lehet iktatni a turistacsoportok programjába egy lovasbemutatót, lovaskocsikázást a szőlőbe, tradicionális vacsorát a nádfedeles csárdában vagy épp egy borkóstolót.

A hordók a 180 éves pincében kiállítási vitrinül szolgálnak

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Mi az utóbbiból kaptunk ízelítőt a 180 éves Magyar Borok Pincében, ahol hatalmas faragott hordók között a 22 hazai borvidék legjellemzőbb fajtáiból lehet összeválogatni és elfogyasztani az igény szerinti tételsort, és közben megismerni a borászati hagyományaikat.

Várak és kastélyok" tanulmányút folytatódik, októberben Észak-Magyarországnak veszik az irányt az MUISZ-osok, ismét a NÖF-fel közös szervezésben, amelynek új honlapja itt érhető el.

A NÖF-ről

A kétnapos tanulmányút a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) közös szervezésében jött létre. A társaság megalakulásának célja az országos kulturális örökségvédelmi feladatok integrált ellátása. Portfóliójában az épített örökség megóvására irányuló fejlesztések mellett kiemelt állami beruházások is megtalálhatók, jelenleg több mint 50 műemléki védettségű épület üzemeltetője.