Felvirágozhat a kannabiszturizmus Németországban a fű legalizálása miatt

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 11:51

Németországban április 1-je óta legális a marihuána, emiatt sokan attól tartanak, hogy az országban fel fog virágozni a kannabiszturizmus. A német egészségügyi miniszter szerint ez a félelem alaptalan, más országok tapasztalatai azonban épp ennek az ellenkezőjét mutatják.

Az új szabályok szerint Németországban a 18. életévüket betöltött személyek birtokolhatnak és termeszthetnek meghatározott mennyiségű kannabiszt. Nyilvános területeken tilos a drogfogyasztás. A július 1-jétől megnyíló kannabiszklubokra – amelyek a tagjaiknak értékesíthetnek majd a saját termesztésükből származó termékeket – speciális előírások vonatkoznak.

Németország nem az egyedüli ország Európában, amely megtette ezt a lépést. Például Spanyolország és Málta is dekriminalizálta a kannabisz fogyasztását és birtoklását, a leghíresebb példa azonban Hollandia, ahol egészen a legutóbbi időkig akadálytalanul virágzott a füvezőturizmus.

Németország kapcsán is arra számítanak, hogy különösen a határ menti területekre sokan érkeznek majd a környező országokból füvezés céljából. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter már bejelentette, hogy az osztrák rendőrség kiemelt ellenőrzéseket fog tartani a határ közelében.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter azonban nem érti az aggodalmakat. Mint egy nyilatkozatában rámutatott, ahhoz, hogy valaki legálisan jusson kannabiszhoz, egy klub tagjának kell lennie, ráadásul a kis legális mennyiségek csak személyes fogyasztásra elegendőek, ez pedig mind a kannabiszturizmus ellen szól.

Félő azonban, hogy a valóságban nehéz lesz ellenőrizni, hogy a kannabiszklubok betartják-e a kannabisz forgalmazására vonatkozó előírásokat. Ez megfigyelhető például Spanyolországban is, ahol szintén olyan klubok vannak, amelyekbe csak tagok léphetnek be legálisan, de amelyeknek egy rövid időre turisták is tagjai lehetnek.

Marihuánát is árusító coffee shop Amszterdamban. A holland főváros már szabadulna a füvező turistáktól

Fotó: 123rf.com

A klubok állítólag híresek arról, hogy feszegetik a törvények által kijelölt határokat, és a bűnüldöző hatóságok többnyire szemet hunynak a tevékenységük felett. Ez a körülmény hozzájárulhat a bűnözés növekedéséhez. A katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra szerint Katalónia ma Európa illegális marihuánapiacának epicentruma.

Bár Máltán a nyilvános területeken tilos a kannabisz fogyasztása, a szigeten számos olyan üzlet található, amelyekben „jointot, kannabisztartalmú élelmiszert és kiegészítő termékeket” árulnak – természetesen turistáknak is.

Hollandia sokáig a liberális drogpolitika megtestesítője volt Európában. Az ország kávézóiban megtűrik a kannabisz árusítását, és nem büntetik az öt grammnál kisebb mennyiség birtoklását. De különösen Amszterdam szabadulna ettől a hírnévtől, tavaly május óta a város központjában tilos a füvezés, és ez csak egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel vissza akarják szorítani a buliturizmust.

Koppenhága is évekig vonzotta a füvező turistákat, miután a Christiania városrészben megtűrték a drogfogyasztást. A negyed autonómnak számít, saját törvényei és szabályai vannak. Azonban ami a látogatók számára izgalmas élmény vagy a kábítószer könnyű beszerzési módja volt, az a helyiek számára már régóta problémává vált. A bandabűnözés és az erőszak egyre csak fokozódott, 2023 augusztusában pedig már a negyedik haláleset történt három éven belül, emiatt a lakosok a rendőrséggel és a kormánnyal együttműködve háborút üzentek a „Pusher Streetnek” (Nepper utca), hogy kiszorítsák a drogkereskedelmet a negyedből.

Thaiföld 2022-ben lett a füvezők paradicsoma, de az ottani kormány is vissza akar térni a tiltásokhoz – írja a Reisereporter.