A rajtvonalnál állnak a Budapestet programozó szállodahajók

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. június 30. 12:51

Hosszú szünet után múlt héten megérkezett az első két szállodahajó Magyarországra. A szakemberek a hajós turizmus gyors visszaépülésére számítanak, várakozásaik szerint 2021-ben a pandémia előtti év forgalmának akár 60-70 százalékát is elérhetjük.

A szállodahajók érkezését az tette lehetővé, hogy június 23-án Magyarország megnyitotta schengeni határait, és hat szomszédos országból, Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából korlátozások nélkül lehet belépni hazánk területére szárazföldi és vízi úton.

A koronavírus-járvány előtti időszakban az egész kontinensen szárnyalt a hajós turizmus: 2019-ben több mint 1,6 millió szállóvendég utazott az európai vizeken.A növekedés ütemét mutatja, hogy az Inland Navigation Market Observation jelentése szerint 2019-ben húsz új hajó került Európába, így abban az évben háromszázhatvanra bővült a teljes flotta.Jelenleg a kontinensen több mint 52 ezer szállodahajós ággyal számolnak, ami azt jelenti, hogy a vízi utak mentén fekvő városok éves vendégforgalmát több százezer fővel megdobhatja a kabinos hajók érkezése.

A szállodahajók (nagy százalékban tengerentúli) utazóközönségének Budapest az egyik legjobban eladható város. A szakemberek évente 3200-3500 budapesti kikötéssel számolnak, ez nagyjából 420-450 ezer utasérkezést jelent. Ráadásul a piac legnagyobb szereplőinek (amerikai, ausztrál, brit, francia és német vállalatoknak) jellemzően 4-5 csillagos szállodahajóin magas költési hajlandóságú turisták járják Európát.

Jelenleg tíznél több kikötőben tudják fogadni a szállodahajókat Budapesten

Fotó: 123rf.com

Európában a hajó turizmus állhat helyre legkorábban

A szállodahajózás gyors regenerálódás előtt áll. Az erős belföldi piacnak köszönhetően elsőként a rajnai hajózás indult újra Németországban, majd május közepén Portugáliában, a Duorón is megjelentek a szállodahajók – ez azért volt lehetséges, mert Portugália nagyon hamar megnyitotta a határait nemcsak az európai, de az amerikai turisták előtt is. Franciaországban szintén a napokban indul meg a hajózás, június 4. óta ők is beengedik az amerikai turistákat az országba. Az említett piacok nagy előnye, hogy egyrészt óriási a belföldi kereslet, másrészt a hajók nem lépnek át országhatárt, így a hajóstársaságoknak csak egy-egy állam utazási előírásait kell teljesíteni.A dunai hajós turizmus fokozatosan, május vége felé indult újra. A magyar határnyitás előtt a magyarországi szakaszon csak áthajóztak a szállodahajók, és abban az időben, amit egyébként itt töltöttek volna, Szlovákiában, illetve tőlünk délre eső helyszíneken tartózkodtak az utasok.

 

A MAHART PassNave felkészült a hajók fogadására

Spányik Gábor, a hazai kikötőket üzemeltető MAHART PassNave ügyvezetője a turizmus.com-nak elmondta: arra számítanak, hogy idén a magyar vizekre érkező szállodahajók száma elérheti a 2019-es forgalom 60-70 százalékát. Hacsak egy újabb járványhullán nem lép közbe, a szokásosnál hosszabb, elhúzódó szezonban reménykednek, hiszen a hajóstársaságok most vélhetően megpróbálják kielégíteni az újult erővel jelentkező utasigényeket.

„Országosan, Komáromtól Mohácsig felkészültünk a hajók fogadására. Jó hír, hogy Budapesten a már meglévő szolgáltatások mellett (pl. üzemanyag-felvétel, vízről történő kishajós, szelektív szemétszállítás, parti áram), várhatóan július végétől üzembe állítunk egy szennyvízszállító hajót is, tehát más európai kikötői pontokhoz hasonlóan immár a magyar fővárosban is lehetőség lesz a hajókon keletkező szennyvíz átadására. A hajók mosására és a készletek feltöltésére (loadingolás), illetve az utascserére ugyancsak van mód Budapesten, összességében mindez komoly kereskedelmi és turisztikai forgalmat generál a városban” – fogalmazott az ügyvezető.

Spányik Gábor hozzátette: a főváros vezetésével megállapodtak abban, hogy a rakpartok lezárása ellenére az áruszállító teherautók mellett a turistabuszok is odamehetnek a szállodahajókhoz, hogy az utasoknak ne kelljen több száz métert gyalogolniuk a városnéző programok indulásához. Bár a Lánchíd felújítása miatt most két kikötőpont kiesett a forgalomból, ezek helyett üzembe állítottak újabbakat.

Jelenleg tíznél több kikötőben tudják fogadni a szállodahajókat Budapesten, a meglévő kapacitás pedig az elkövetkező években is ki fogja szolgálni az igényeket – tette hozzá.

 

Augusztusban indulhat be igazán a forgalom

Az idei két első szállodahajó határnyitást követő gyors budapesti érkezéséhez a River Advice hajótársaság és a szervező német Nicko Cruises utazási iroda rugalmassága is kellett, ők az utolsó pillanatban hajlandók voltak módosítani a menetrendet – emelte ki Sarlós Katalin, a német nyelvterületről érkező szállodahajós utasok programszervezésére szakosodott Sváda Office Utazási Iroda ügyvezetője.

Sarlós Katalin szerint a szállodahajók startra készen állnak Európában, és főként Németország területéről óriási az igény az utazásnak erre a módjára. „A bizonytalanságok miatt a hajók nagy része a Dunáról a Rajnára került, mert ott a belföldi szabályozási feltételek egyértelműek voltak, míg a Dunán sok egyeztetés szükséges az országok között. Ezért júliusban egyelőre még vannak lemondások, úgy gondolom, augusztusban indulhat be igazán a forgalom.”

Az érdeklődést mutatja, hogy már az első két hajó is igen magas, 75 és 85 százalékos töltöttséggel érkezett Budapestre. A magyar szolgáltatópartnerek – buszosok, idegenvezetők – készen állnak a turisták fogadására; a Sváda Office utasai jellemzően másfél-két napot töltenek magyar területen – és úti céltól függően a fővároson kívül Esztergomban, Kalocsán és Mohácson is szerveznek nekik programokat.

 

Nehézségek a szárazföldön

Sarlós Katalin a nehézségek között említette, hogy egyelőre sok a bizonytalanság a járványügyi szabályok körül, és még azt sem tudják, mire lesz majd használható az EU-s zöld kártya – ezért fontos lenne, hogy a rendelkezések értelmezéséhez jogi segítséget kapjanak az illetékesektől.

A városnéző programok szervezésében pedig a budapesti közlekedés jelenthet gondot: „Ha a parkolási korlátozások miatt se a Várba, se a Citadellához nem tudunk feljutni, ha a Lánchíd és az alsó rakpart le van zárva, a metrópótlás miatt pedig a Bajcsy Zsilinszky út és az Andrássy út járhatatlan, akkor mit mutassunk a turistáknak? Hiába kapnak egy csodálatos imázsfilmet, az nagyon kellemetlen, ha az abban látható nevezetességek közül jó párat nem tudnak megnézni. A hajó specialitása, hogy nem egyszer jön, hanem minden héten. Tehát nagyon erős minőségi kontroll alatt vagyunk, ha egy program nem sikeres, akkor azt a következő alakalommal már nem lehet eladni. Ezért a turizmus újraindulásához nagyon fontos lenne, hogy amíg nincs alternatív módja annak, hogy a buszos csoportokat eljuttassuk ezekre a helyszínekre, addig maradjon meg ez a lehetőség” – fogalmazott a Sváda Office ügyvezetője.

 

A tengerentúlról július végén érkezhetnek az első utasok

A tengerentúli piacról – az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról –, illetve Nagy-Britanniából a 2019-es szezon végeztével nem érkeztek szállodahajós turisták Európába – tájékoztatott Lassú Lilla, az említett országok hajós utasait fogadó Inspiration Travel ügyvezetője.

„Reményeink szerint, a nemzetközi megállapodások függvényében, július végén indulhat újra a magyarországi utasforgalom. Mi azért vártunk eddig, mert a Dunán több ország határait lépik át a hajók, vagyis sokféle feltételnek kell megfelelniük. Németországból július 21-én startol az első hajó, ami július végén fut be Budapestre tengerentúli utasokkal, majd augusztus végén érkezik a következő, és szeptember közepére talán már elérhetjük a tervezett hajószámot. Egyelőre viszonylag alacsony a foglaltság, de az amerikai hajótársaságunk publikálta is, hogy a zsúfoltság megelőzésére egyelőre maximum 75 százalékos töltöttséggel indulnak.”

Budapest számára hatalmas előnyt jelentenek a belvárosi kikötők Európa más városaihoz képest

Fotó: 123rf.com

A legszebb kikötési lehetőség Budapesten van

A tengerentúli utasok a program szerint jellemzően másfél napot vannak Budapesten, de mivel gyakran itt történik az utascsere, a hajó indulása előtt, illetve érkezése után sokan még eltöltenek néhány napot a városban.

A fővárosi infrastruktúra kapcsán az Inspiration Travel ügyvezetője elmondta, hogy a városnéző programok indításánál nehézséget jelent az autóbuszos parkolókapacitások szűkössége. Szintén kellemetlenséget okoz, hogy teljes üzem esetén egy-egy kikötőpontnál akár két-három hajó is állhat egymás mellett, és mivel ezek a hajók nem kompatibilisek egymással, az utasok csak lépcsőkön, rámpákon le-föl bukdácsolva jutnak ki a partra.Ugyanakkor Lassú Lilla szerint Amszterdamtól a román deltáig Budapesten van a legszebb kikötési lehetőség, ami egyedülállóan vonzóvá teszi a magyar fővárost: „Bent vagyunk a belvárosban, az utasnak szinte ki sem kell szállni a hajóból, és gyönyörű, amit lát. Ha kiszáll, akkor is nagyon sok mindent gyalog fel tud fedezni. Mivel a hajós turisták jellemzően a szenior korosztályhoz tartoznak, ez a csodálatos belvárosi környezet hatalmas előny Európa más városaihoz képest.”