Újra tél van a szlovák hegyekben, a síközpontok várják a magyar síelőket

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 13:06

Az Alacsony-Tátra központi részén fekvő Jasnán és a több síközponttal csábító Magas-Tátrában március elején újra beindították a hóágyúkat. A körülményeket a nagyobb magasságokban újraindult havazás is folyamatosan javítja.

"Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező síközpontjában, Chopok - Jasnán több mint száz hóágyú van készenlétben" - tájékoztatott Maroš Kupčo, a Jasná üdülőhely sípályáinak vezetője. Az újra téliesre fordult időjárást kihasználva igyekeznek havat gyártani, különös figyelmet fordítva az alacsonyabban fekvő üdülőhelyek környékére, amelyek kisebb tengerszint feletti magasságuk és magasabb hőmérsékletük miatt már elkezdték elveszíteni a havat. Hóágyúznak a kritikusabb, meredekebb lejtőkön is – közölte.

A népszerű Jasnán március 6-án a kora reggeli órákban beüzemelték a hóágyúkat

Fotó: Szlovák Turisztikai Képviselet

A Csorba-tó 1380 - 1824 méteres magasságban lévő pályáin és a rendkívül népszerű Jasnán március 6-án a kora reggeli órákban beüzemelték a hóágyúkat, az időjárás-előrejelzés szerint Tátralomnicon is kihasználják a hűvös időjárást.

"Az új hónak és a lehűlésnek köszönhetően szeretnénk stabilizálni és javítani a síelési körülményeket" – tette hozzá Dušan Slavkovský, a Magas-Tátra síközpont igazgatója. Az esti fagyok összenyomták a hópadokat a lejtőkön, így a hó hosszú ideig ellenáll az olvadásnak – tette hozzá.

A Magas-Tátrában Tátralomnicon (11,8 kilométernyi sípálya), a Csorba-tónál (8,3 kilométernyi sípálya), Stary Smokovecben (4 kilométernyi sípálya) és Jakubkova lúkán lehet síelni. Az idén II. Erzsébet emléke előtt tisztelgő Tátrai jégtemplom április 14-ig minden nap látogatható, a belépés ingyenes. Jasnán a síelőknek több mint 40 kilométernyi pálya áll rendelkezésére, az északi és a déli lejtőket kabinos felvonók kötik össze.

Az újra téliesre fordult időjárást kihasználvagyártják a havat a Csorba-tónál is

Fotó: Szlovák Turisztikai Képviselet

A tavaszi síelést idő előtt elhozó meleg napok után most a lehűlés is segít javítani a feltételeket. A Magas-Tátra és a Jasná lejtőin jelenleg intenzíven havazik, fél méteres hó várható.

A március 15-i hosszú hétvégére tehát a körülmények ideálisak lehetnek a síeléshez. A Csorba-tónál, Tátralomnicon és Jasnán ezt követően is folytatódik a síelés, a Jakubkova lúka-n, Starý Smokovecben viszont a tervek szerint az ünnepi hét után véget ér a szezon.