Új utasmólót avattak Ferihegyen, a bádogvárost elbontják

Forrás: turizmus.com

 2020. január 15. 16:22

A fapados járatok utasai szerdától fokozatosan vehetik igénybe a Budapest Airport új utasmólóját, közben az eddigi "bádogvárost" elkezdik elbontani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszínen azt hangsúlyozta, hogy a diszkontutasok kiszolgálásának eddigi minősége az "emberi méltóságot sértette", ennél többet érdemelt Budapest, amely Európa légi közlekedésében fontos ponttá vált. Megjegyezte, hogy a repülőtér üzemeltetőjével komoly csatákat vívtak, de ennek most meglett a "gyümölcse".

A fél év alatt felépített, 5500 négyzetméteres, egyszintes, hűtött-fűtött épületben a pihenő- és várótér mellett étel- és italvásárlási lehetőség is lesz, három nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.
A tesztüzem után az új épület január 17-étől szolgálja ki a forgalmat, a régi épület bontását azonnal megkezdik, hogy a most átadott épület további bővítését is elindíthassák.

Az új utasmólón vendéglátó egységeket is kialakítanak hamarosan (látványterv)

Fotó: Budapest Airport

A második fázis építése még a 2020-as nyári szezon előtt befejeződik. Az új létesítménnyel 3000 négyzetméterről közel 11 500 négyzetméterre, vagyis majdnem a négyszeresére nő a légitársaságokat kiszolgáló alapterület. Az 1-es móló egyszintes, 5,2 méter belmagasságú, hűtött és fűtött épület. A csarnok 8 gyalogos beszállítókapuval rendelkezik majd, amelyek közvetlen összeköttetésben lesznek a repülőgép-állóhelyekkel, vagyis az utasok az épületből közvetlenül tudnak eljutni a gépekhez. Ezen felül a csarnok 6 buszos beszállítókapuval is rendelkezik majd.

Befejezése után így fog kinézni az 1-es utasmóló, mostanra az épület harmada készült el

Fotó: Budapest Airport

A 2A Terminállal való összeköttetés úgy valósul meg, hogy az utasok a jegykezelést követően egy pillanatra sem hagyják el a komfortos épületet; a fő terminálépületből egy mozgólépcsővel és lifttel felszerelt összekötő épületen keresztül érik el a kb. 120 méter hosszú, tágas és klimatizált/fűtött folyosót, ami a beszállítócsarnokhoz vezet.

Az új utasmólón a megszokottnál is több ülőhely várja a fapados járatok utasait

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A beruházás teljes költsége 8,3 milliárd forint, amelyet a Budapest Airport kizárólag saját erőből finanszíroz – számol be a részletekről az MTI.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, ennek az épületnek nyolc éve kellett volna felépülnie, de megörököltek egy "áldatlan" állapotot, amelyet a repülőtér privatizálása okozott. Ezt Fürjes Balázs az elmúlt harminc év egyik legfelelőtlenebb privatizációs lépésének nevezte.

Hozzáfűzte: a repülőtér üzemeltetője az elmúlt két évben 35 milliárd forint profitot vett ki, és leszögezte, ha az állam működtetné a repülőteret, sokkal magasabb színvonalon végezné ezt a feladatot.

Gerhard Schroeder, a Budapest Airport elnöke, Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j)

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az államtitkár elmondása szerint a Budapest Airport új menedzsmentje elődjénél sokkal nyitottabb az együttműködésre a kormánnyal, ez is kellett ahhoz, hogy megállapodjanak a repülőtér meglévő épületeinek színvonalasabbá tételében és a jövőbeni fejlesztésekről.

Kérdésre elmondta, januárban elkészül a gyorsforgalmi út fejlesztésének tanulmánya, amelyet a fővárosi közfejlesztések tanácsa elé visznek, ha megállapodnak a fejlesztési irányokról, akkor megkezdődhet a tervezés.

A gyorsvasúttal kapcsolatban azt mondta, érvényes építési engedéllyel rendelkeznek, de a projekt csak uniós forrással együtt valósítható meg, ebben pedig még van tennivaló.

Az új utasmóló letisztult és funkcionális épülete nyár elejére készül el teljesen

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Gerhard Schroeder, a Budapest Airport elnöke hangsúlyozta: a repülőtér nem tud fejlődni Budapest nélkül, és ez fordítva is igaz, ezért is működnek együtt, és fejlesztik a kiszolgáló létesítményeket.

A forgalom 2019-ban új rekordot ért el, 16,2 millió utast kezeltek, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ma összesen 49 ország 153 desztinációja érhető el közvetlenül légi úton Budapestről. 2019-ben a teljes utasszám egyharmada, megközelítőleg 5,3 millió utas haladt át az egyszerűsített beszállítókapukon.