Útlevélmentessé válik a világ egyik legnagyobb repülőtere

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 15:58

Útlevélmentessé válik a szingapúri Changi repülőtér 2024-től. Az utasforgalmat automatizálják, így az utasok hagyományos útlevél nélkül, biometrikus azonosítással haladhatnak át az ellenőrzőpontokon.

"Szingapúr lesz az egyik első ország a világon, amely bevezeti az automatizált, útlevél nélküli azonosítást" – jelentette be Josephine Teo, Szingapúr kommunikációs minisztere.

A közelgő újítás "csökkenteni fogja annak szükségességét, hogy az utasoknak többször be kelljen mutatniuk úti okmányaikat a csatlakozási pontokon, ami lehetővé teszi a zökkenőmentesebb és kényelmesebb ellenőrzést" – mondta a kommunikációs miniszter.

A már önmagában is attrakciónak számító Changi repülőtér 2024-re útlevélmentessé válik

Fotó: 123rf.com

 

A biometrikus technológiát, valamint az arcfelismerő szoftvert a Changi repülőtéren bizonyos mértékben már most is alkalmazzák a bevándorlási ellenőrzőpontok automatizált sávjainál.

A biometriával egy "egységes hitelesítési jelvényt" hoznak létre, így nem lesz szükség az úti okmányokra többek között a poggyászfeladásnál, a belépési ellenőrzésnél és a beszállásnál sem. Az útlevélre ezzel szemben továbbra is szükség lesz az olyan országok – többek között Magyarország – esetében, ahol nincs útlevélmentes beléptetési lehetőség.

A világ egyik legforgalmasabb repülőterének tartott szingapúri Changi több mint 100 légitársaságot szolgál ki, amelyek a világ mintegy ugyanennyi országának és térségének 400 városába repülnek. Júniusban a repülőtéren 5,12 millió utas fordult meg, ezzel a koronavírus-járvány kitörése óta először lépte át a havi forgalom az ötmilliós határt – írta meg a CNN.

Az akadálymentes utazás világszerte egyre nagyobb teret hódít, és szakértők szerint a biometrikus azonosítás hamarosan az utazás jövőjét jelentheti. Májusban a berlini repülőtér vezetett be új arcfelismerő szolgáltatást a Lufthansa utasainak, Finnországban pedig már tesztelik a digitális úti okmányokat.