Ezekkel a vakcinákkal lehet beutazni az USA-ba november 8-tól

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2021. október 20. 11:03

Kevesebb mint három héttel amerikai határnyitás előtt is jócskán akadnak még bizonytalanságok a beutazási feltételek körül.

Az amerikai kormány egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy november elején feloldja az beutazási tilalmat az Egyesült Királyságból és az Európai Unióból érkező, teljes körűen beoltott személyek előtt. Bár a Fehér Ház egyik sajtósa az elmúlt héten – már a pontos dátumot is megjelölve – a "sorompók"  november 8-ai felemeléséről adott közre egy Twitter-üzenetet, a kormány hivatalos honlapjain még nincs nyoma a részleteknek. Márpedig aki csak egyszer is átlépte az Egyesült Államok határát, az tudja, hogy hosszadalmas, idegesítő és néha kifejezetten kellemetlen procedúráról van szó, különösen akkor, ha egy nagy nemzetközi reptéren (például New York JFK, Los Angeles LAX) lép be az országba.

Annyi már biztosnak látszik, hogy a beutazáshoz Covid-tesz és oltási igazolás lesz szükséges. Hogy mely vakcinákat fogadják el, az sem volt egyértelmű eddig, de most már bizonyos, hogy az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság (FDA) és a nemzetközi egészségügyi világszervezet (WHO) által elismert oltásokkal lehet majd beutazni.

Az FDA által elismert vakcinák:

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • Janssen/Johnson & Johnson

 

A WTO által elismert vakcinák:

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • Janssen/Johnson & Johnson
  • AstraZeneca/Oxford
  • Covishield/Serum Institute of India (Oxford/AstraZeneca indiai változata)
  • Sinopharm
  • Sinovac

 

Mindeközben alaposan megélénkült az USA-ba irányuló járatok iránti érdeklődés – és cseppet sem mellékesen felmentek a jegyárak is. Az Airlines for Americas (A4A) szakmai szervezet legutóbbi felmérése – amelyet a Politico közölt – már a megugró augusztusi adatokat tükrözi.  Az emelkedés mértéke 160 százalék a 2020-as augusztusi adatokkal összevetve.

November 8-án újranyit az USA az európaiak előtt

Fotó: 123rf.com

A Bureau of Transportation Statistics adatbázisa szerint tavaly augusztusban 25,2 millióan ültek repülőre az Egyesült Államokban, idén augusztusban viszont már 66 millió jegyet adtak ki, igaz ennek döntő része (59,7 millió) belföldi utazást takar, vagyis a beutazó turizmus még elhanyagolható szinten volt a nyár utolsó hónapjában.

Nagy kérdés, hogy a novemberi határnyitás mennyivel dobja meg ezeket a számokat – egy dolog azonban már biztos: a légitársaságok nagy reményekkel várják a sorompó felhúzását.

További információk az USA hivatalos Covid-oldalán itt érhetők el.