November 8-tól utazhatnak a beoltottak az USA-ba

Forrás: turizmus.com

 2021. október 16. 12:05

Az USA november 8-tól beengedi a beoltott utazókat, akiknek az oltási igazolás mellett egy negatív koronavírustesztre lesz szükségük a beutazáshoz – erősítette meg a Fehér Ház egyik tisztviselője a Twitteren.

A szabályozás az országba légi és szárazföldi úton érkező utazókra vonatkozik.

Az USA tavaly márciusban rendelt el beutazási tilalmat a koronavírus-járvány miatt. Az országba jelenleg csak amerikai állampolgárok és zöldkártya-birtokosok léphetnek be, feltéve, ha az előtte lévő 14 napban a schengeni térségben, Írországban vagy Nagy-Britanniában tartózkodtak, mindenki másnak speciális engedélyre van szüksége a beutazáshoz.

Az amerikai kormány egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy november elején feloldja az ún. travel bant at Egyesült Királyságból és az Európai Unióból érkező, teljes körűen beoltott személyek előtt, de konkrét dátumot eddig nem neveztek meg.

Az USA november 8-tól beengedi a beoltott utazókat

Fotó: 123rf.com

A hosszú ideig fenntartott beutazási tilalmat az Európai Unióban és az USA-ban is egyre többen kritizálták, főleg azután, hogy az EU nyáron feloldotta az amerikai beutazókra vonatkozó korlátozásokat, ráadásul sok uniós ország jobban állt az oltások és a fertőzési adatok terén, mint az USA. A kritika nemcsak utazási és gazdasági szakmai szövetségek felől érkezett, hanem családok és különélő párok felől is, akik a tilalom miatt már hosszú ideje nem látták egymást– írja a tagesschau.de.

***

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) máris reagált a bejelentésre. Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója szerint „nagyszerű hír, hogy az USA november 8-tól megnyitja határait az Egyesült Királyság és az EU teljesen beoltott utazói előtt”, és „az utazási és turisztikai vállalkozások az óceán mindkét partján megkönnyebbülten lélegeznek fel”.

Az EU-ból és az Egyesült Királyságból érkező utazók 2019-ben több mint 46 milliárd dollárral járultak hozzá az USA gazdaságához, ami a WTTC elnök-vezérigazgatója szerint jól mutatja, mennyire jelentős ez az intézkedés az USA gazdaságának felépülése szempontjából. A WTTC álláspontja, hogy a kormányoknak szakítaniuk kellene a vörös listákkal, és teljes országok helyett az egyénekre vonatkozóan kellene elbírálniuk a kockázatot – teszi hozzá.