A zöld útlevelek kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett Orbán Viktor Izraelben

Forrás: turizmus.com

 2021. március 12. 09:40

A közös együttműködés lehetőségeit vitatta meg a koronavírus-világjárvány kezelésének terén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor kormányfővel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel csütörtökön Jeruzsálemben.

Közös sajtótájékoztatójukon Netanjahu elmondta, több ötlet napirendre került, köztük például a "zöld útlevelek", vagyis a koronavírus elleni beoltottságot bizonyító igazolványok elfogadása. Az izraeli kormányfő rámutatott, hogy Izrael már több országgal megegyezett a szabadabb utazást lehetővé tevő digitális immunitásigazolások kölcsönös elfogadásáról, és úgy vélte, fontos lenne Magyarországot és Csehországot is hozzáadni ehhez a körhöz.

A hármas csúcstalálkozón részletesen tárgyaltak arról is, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba.

Orbán Viktor miniszterelnök az Olajfák hegyén Jeruzsálemben március 12-én

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Netanjahu nagyrabecsülését fejezte ki amiatt, hogy mindkét ország missziót nyitott Jeruzsálemben, és igaz barátokként segítenek Izraelnek a nemzetközi porondon is.

Korábbi beszámolóink szerint Izrael Görögországgal és Ciprussal is  megállapodást kötött egymás vakcinaútlevelének elfogadásáról, ami lehetővé teszi, hogy a két ország beoltott polgárai korlátozások nélkül utazhassanak majd egymás között. Az akkori hírek szerint az országok között létesülő "zöldfolyosó" várhatóan április 1-ig nyílik meg.