Hajlandóak vagyunk többet fizetni a felelősségteljes utazásért?

Forrás: turizmus.com

 2024. március 30. 10:38

Az utazási szokások és a fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálta a Virtuoso globális utazási hálózat friss felmérése, amely azt vizsgálta, hogyan látják és közelítik meg a tapasztalt utazók a fenntartható turizmust.

Az eredmények azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik az igény a világ felfedezésére, miközben az utazók egyre inkább tudatában vannak a meglátogatott úti célokra gyakorolt hatásuknak.

Megállapítható, hogy fontos felhívni az emberek figyelmét a témára, hivatkozva a túlturizmusra és az éghajlatváltozás hatásaira, például a természeti katasztrófákra, a szennyezésre és az emelkedő hőmérsékletre.

A felmérés szerint az utazók egyre többször úgy döntenek, hogy elkerülnék a tömeget és a sorban állást, emiatt rendszeresebben utaznak szezonon kívül. Továbbá egyre többen hajlandóak a népszerű desztinációkat főszezonon kívül látogatni, vagy akár kevésbé népszerű látványosságok felfedezésére a túlturizmus kezelése érdekében.

Az utazók 58 százaléka hajlandó többet fizetni a felelősségteljes utazásért

Fotó: 123rf.com

A felmérés szerint az ügyfelek hajlandóak befektetni olyan kezdeményezésekbe is, mint például a helyi kézművesség és előadóművészet támogatása, valamint a történelmi tereptárgyak és helyszínek megőrzésére irányuló erőfeszítések támogatása.

Az ügyfelek érdeklődést mutatnak a hulladékmentes ételek és a növényi alapú menük iránt is, jelezve a környezetbarát étkezési preferenciák felé történő elmozdulást.

A felmérés résztvevőinek válaszai azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia lehetőséget kínál a fenntartható utazás javítására és népszerűsítésére személyre szabott útvonalak kidolgozásával, környezettudatos ajánlások nyújtásával és az adatok elemzésével a környezetvédelmi problémák nyomon követése és kezelése érdekében – írja a Vimosz.

Az utazók 58 százaléka hajlandó többet fizetni a felelősségteljes utazásért, ha tudja, hogyan használják fel a pénzeszközöket a fenntarthatósági erőfeszítések támogatására.

Azt is kifejezték, hogy mélyebb ismeretekre és segítségre van szükségük a megalapozottabb döntések meghozatalához.