Frissítették a globális desztinációs fenntarthatósági index feltételrendszerét

Forrás: turizmus.com

 2024. február 27. 13:05

Tizenkét új kritériummal bővült a Globális Desztinációs Fenntarthatósági Index (GDS), amelyek a klímavédelmi intézkedésekre, a látogatókezelésre, a rövid távú turisztikai lakáskiadásra, a DEI (Diversity, Equity, Inclusion – Sokszínűség, Egyenlőség, Befogadás) és egyéb területekre vonatkoznak.

A GDS-Index egy desztinációs szintű teljesítménymérő eszköz, amely világszinten vizsgálja, értékeli és javítja a résztvevő turisztikai és rendezvénydesztinációk regeneratív stratégiáját és azok megvalósítását.

Idén világszerte több mint 100 elkötelezett desztináció vesz részt az értékelésben - adta hírül a The Global Destination Sustainability Movement nevű ügynökség, amely a desztinációk és a rendezvények fenntarthatósági szempontú értékelésével foglalkozik.

A GDS-index kritériumai az ISEAL jó gyakorlatokra vonatkozó alapdokumentumai által vezérelt, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz és a GSTC úti célokra vonatkozó kritériumaihoz igazított, átfogó, hat hónapos felülvizsgálati folyamaton mentek keresztül, amelyben számos érdekelt fél részt vett.

Ezentúl a klímavédelmi intézkedésekre, a látogatókezelésre és a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadásra is jobban fókuszálnak

Fotó: 123rf.com

A folyamat során több mint 650 visszajelzést gyűjtöttek össze és elemeztek, melynek eredményeként a március 25-én elindult 2024-es teljesítményértékelési időszakban a GDS-index kritériumai tovább bővültek.

Idén a frissített változat 12 új és 28 továbbfejlesztett kritériumot vezet be, így összesen 77 minőségi és mennyiségi mutatóval méri majd a desztinációk fenntarthatóságát, négy teljesítménykategóriában: környezeti, társadalmi, beszállítói és desztinációmenedzsment.

A kritériumok továbbfejlesztése egy szigorúbb indexet eredményez, amely méri és felkészíti a desztinációkat a turizmus és a rendezvényipar előtt álló jelentős kihívásokra, beleértve az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését és a negatív társadalmi hatásokat, amelyeket a hatékony jogszabályok hiánya súlyosbít.

Emellett az alkategóriákat is javították, illetve újakat vezettek be: vízgazdálkodás, körforgásos gazdaság, rövid távú turisztikai bérbeadás, finanszírozási mechanizmusok, helyiek véleménye, éghajlatvédelmi intézkedések, látogatókezelés, kapacitásépítés, mobilitás, valamint sokszínűség, egyenlőség és befogadás (DEI).

"A növekvő globális kihívások közepette egyértelmű, hogy a turizmusban is gyorsabb és intelligensebb válaszokat kell adni. Mivel a desztinációk aktívak a fenntarthatósági kérdésekben, a kritériumok frissítése a fejlődés iránti elkötelezettséget és a megújulás iránti vágyat tükrözi.

Ez nem csupán a javulásról szól, hanem arról, hogy az iparágat egy regeneratív jövő felé tereljük, és sürgős, kollektív cselekvésre szólítjuk fel a turizmust és a rendezvényipart, hogy enyhítsük az éghajlatváltozás hatásait, és világszerte felgyorsítsuk a fenntarthatósággal kapcsolatos valódi fellépést" - mondta el Guy Bigwood, a GDS-mozgalom vezérigazgatója.

(Borítókép: 123rf.com)