Vissza kell szorítani a jogosulatlan idegenvezetést

Forrás: MTI

 2019. április 04. 16:33

Rendszeres ellenőrzést, fényképes igazolvány bevezetését, a jelenleg kiszabható pénzbüntetés megemelését és azonnali bírságolást javasol a MISZ és a MIe.

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) is kiállt jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítása mellet; a MISZ januári, a a MIe pedig márciusi közgyűlésén foglalkozott a témával.

A két szervezet vezetői most az MTI-nek nyilatkoztak a kérdésről. Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége elnöke elmondta: a turisták számának emelkedésével egyre nagyobb probléma a jogosulatlan idegenvezetés. Az új szabálysértési törvényben már nem is szerepel a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység. Egy másik jogszabály értelmében mindössze 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység, miközben Bécsben és Macedóniában is ezer euró a legalacsonyabb büntetési tétel.

Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete tiszteletbeli elnöke is azt emelte ki, hogy túl alacsony az illegális idegenvezetésért kiszabható bírság. Magyarországon a rendszerváltás óta kevesebb mint tíz ellenőrzés zajlott, ezek is főleg a magyar idegenvezetőket vizsgálták, és a kiszabott büntetés nem haladta meg az 50 ezer forintot.

A turisták számának emelkedésével egyre súlyosabb probléma a jogosulatlan idegenvezetés

Fotó: maxpixel.net

A MISZ és a MIE vezetője is elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az Európán belüli határon átnyúló szolgáltatások esetén egyszerűen csak kérvényezni kell a külföldi engedély honosítását, ami után igazolványt sem adnak. Így akinek a saját országában van engedélye, bármilyen vizsga nélkül egész Magyarországon vezethet csoportot. Mindkét szervezet szerint szükség lenne az idegenvezetői igazolványok egységesítésére,  a helyszíni ellenőrzéskori pontos azonosítás érdekében olyan chipes igazolványok kiadását javasolják, amelyen az arcképen kívül QR-kód is lenne. A két szervezet 2017-ben elkészített egy szakmai törvényjavaslat-szöveget, amit parlamenti jogászok kiegészítésével eljuttattak az illetékesekhez