A Wizz Air utaztatja a párizsi olimpiára a magyar csapatot, új útvonalak a menetrendben

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. február 28. 16:12

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke február 28-án együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy a MOB hivatalos partnereként a légitársaság szállítja a magyar csapat tagjait a 2024-es nyári olimpiai játékokra Párizsba.

A megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón Váradi József elmondta, büszkék arra, hogy Magyarország valaha volt legnagyobb légitársaságaként repíthetik a magyar csapatot az olimpiai játékokra. Az olimpikonok júliusban menetrendszerű járatokkal utaznak az ötkarikás játékokra, így számtalan Budapest–Párizs járaton találkozhatnak majd az utasok a magyar csapat tagjaival.

A Magyar Olimpiai Csapat támogatása mellett a Wizz Air június 16. és szeptember 30. között a megszokottnál is több járatot üzemeltet Budapest és az olimpiára akkreditált Párizs-Orly repülőtér között, hogy a várhatóan élénk szurkolói érdeklődést is kiszolgálják. A Budapest–Párizs útvonalat a légitársaság ebben az időszakban naponta, a legújabb, Toulouse-ban gyártott gépeivel repüli. Az együttműködési megállapodás szerint augusztus 12-én a párizsi olimpián érmet szerző magyar sportolók együtt jönnek majd haza az Aranygéppel.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója (b) és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke aláírja az együttműködési megállapodást a budapesti Larus étteremben február 28-án

Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

Gyulay Zsolt az aláírást megelőzően kiemelte, hogy a MOB több társasággal is tárgyalt, és magasan a Wizz Air adta a legköltséghatékonyabb, legrugalmasabb ajánlatot.

 

Bővülő flotta, hat új úti cél

A Wizz Air idén két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állít üzembe a budapesti bázisán. A repülőgépek érkezésével a Wizz Air budapesti flottája 16 tagúvá bővül, míg a légitársaság debreceni bázisán további egy repülőgép teljesít szolgálatot. Ezzel 2024-től a piacvezető légitársaság piaci részesedése 35 százalékról 38 százalékra nő, és minden korábbinál több repülőgéppel szolgálja ki a magyar piacot.

Váradi József új úti célokról is beszámolt: a Wizz Air hat új járattal köti össze Budapestet Európában és Európán túl. A nagyszabású járatbővítésnek köszönhetően az utasok hamarosan Brassóba, Brüsszelbe, Bukarestbe, Jerevánba, Stuttgartba és Valenciába is közvetlenül repülhetnek. Ezzel a légitársaság hamarosan 63 budapesti és 73 magyarországi útvonalat kínál összesen.

Váradi József hat új útvonalat, illetve meglévő útvonalakon járatsűrítéseket jelentett be

Fotó: Szalmás Péter / MOB Média

Az új útvonalak mellett az idén húszéves Wizz Air júniustól jelentősen növeli alicantei, athéni, bázeli, glasgow-i, madridi, máltai, milánói, nápolyi, nizzai, római, thesszaloniki, tiranai, valamint a nyári időszakra kiemelten a párizsi útvonalának járatsűrűségét. Emellett idén nyáron különjáratokat is indít a magyar futballválogatott szurkolóinak a Németországban tartott labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire Budapestről és Debrecenből egyaránt.

Ezzel a bővítéssel a Wizz Air 2024-ben a tavalyi kapacitás 115 százalékára, 6,67 millióra növeli hazai kapacitását, s ezzel minden idők legnagyobb légitársasága lesz az országban.

 

Folyamatosan fiatalodó flotta

A vezérigazgató kiemelte, hogy a társaság folyamatosan fiatalítja flottáját vadonatúj Airbus A321neo modellekkel. Jelenleg a repülőgépflotta átlagéletkora 4,2 év, sokkal alacsonyabb a 10 évet meghaladó iparági sztenderdnél. A repülőgéptípus jelentős környezetvédelmi előnyöket is kínál: jelenleg akár 50 százalékos fenntartható repülőgép-üzemanyagkeverékkel is repülhet, miközben 50 százalékkal csökkenti a zajlábnyomot, 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, valamint 20 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 50 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki, mint a korábbi típusok. A légitársaság utaskilométerenként 51,5 grammos szén-dioxid-kibocsátásával a versenytársakat megelőzve a legzöldebb az iparágban.