Ellepték a magyarok az egyik népszerű lengyel síterepet

Forrás: turizmus.com

 2024. március 12. 10:59

Az utóbbi fél évben 50 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Zakopanéban. A nocowanie.pl szállásfoglaló portál adatai szerint minden harmadik szállásfoglaló magyar, honfitársaink átlagos költése is kiemelkedő.

November óta folyamatosan arról cikkezik a lengyel sajtó, hogy Zakopanéban soha nem látott mértékben nő a magyar vendégek száma. Míg korábban arról panaszkodtak a podhalei vendéglátók, hogy nincs elég magyar turista, ezen a télen szinte „több a magyar szó, mint a lengyel".

Zakopane – ahol idén kilencedik alkalommal építették meg a világ legnagyobb hólabirintusát – utóbbi évei az arab turistákról szóltak, de a 2023 év vége és 2024. január–február is magyaroké volt a Tátrában. A nocowanie.pl szállásfoglaló portál adatai szerint Zakopanéban minden harmadik szállásfoglaló magyar és jelentősen többet költenek szállásra, mint a lengyelek, vagy a csehek, akik szintén szép számban látogatták meg Zakopanét.

A népszerűbb lengyelországi úti cél télen is számos attrakciót kínál

Fotó: Adam Brzoza

A magyarok átlagosan 146,79 zlotyt (13 500 Ft/fő/éj körül), a csehek 126,7 zlotyt (11 660 Ft/fő/éj) a lengyelek pedig csak 112 zlotyt (10 300 Ft/fő/éj) hagytak Zakopanéban átlagosan. A magyar turisták leggyakrabban sajtokat, likőröket, bőrtermékeket vásárolnak kedvelt lengyel üdülőhelyükön.

Mind a helyi szállásadók, mind a gasztronómiai szektor meglepetten áll a helyzet előtt, hiszen az 50 százalékos növekedés egy év alatt igen jelentősnek mondható.

Mindez összefüggésben állhat azzal a ténnyel, hogy tavaly májusban hosszú idő után újra nyitott a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet budapesti képviselete.