A válság után átrajzolnák a romániai turizmust

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. április 22. 16:15

Tizenöt román turisztikai egyesület, szervezet és több mint 70 szakember megalakította a Szövetség a Turizmusért (APT) nevű összefogást, hogy a koronavírus okozta teljes leállást követően átrajzolják az ország idegenforgalmi stratégiáját.

Az önkéntesség alapján szerveződött, és a hétköznapi emberek ötleteit is meghallgató APT célja, hogy az idegenforgalom, 30 évvel a rendszerváltást követően végre húzóereje legyen a gazdaságnak. 2018-ban az idegenforgalom mindössze 1,7%-kal járult hozzá a nemzeti jövedelemhez, piaci információk szerint ez tavaly már meghaladta a 2%-ot. Ezt szeretné már középtávon megduplázni az APT.

A szövetséghez 15 turisztikai, a romániai idegenforgalmat népszerűsítő szervezet, civil egyesület, valamint több mint 70 szakember csatlakozott, akik most tíz munkacsoportban – többek között fenntarthatóság, digitalizálás, munkaerő, bürokrácia leépítése, beruházás, csatolt szolgáltatások – dolgozzák ki javaslataikat.

Călin Ile, a Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) elnöke a turizmus.com-nak elmondta, hogy legalább három csapásvonalat alapjaiban kell megreformálni: adminisztratív átszervezés, a turizmus népszerűsítése és a racionalitás nélküli állami turisztikai beruházások leállítása. Ez utóbbival kapcsolatban negatív példaként említette a Vâlcea megyei Voineasa község téli üdülőhelyébe pumpált 40 millió eurót, vagy a Karácsonkő (Piatra Neamţ – Neamţ megye) megyeszékhely fölött is elhaladó kabinos felvonó megépítését, miközben mindkét desztinációból „csak” a turisták hiányoznak.

Voineasa téli üdülőhelye – "csak" a turisták hiányoznak

Fotó: Facebook

"Idegenforgalom tekintetében a koronavírus-járvány által sújtott országok mindannyian a nulláról rajtolnak majd valamikor” – osztotta meg véleményét Ile, aki szerint pont ezért kellene Romániának megcsípnie egy jól szervezett rajtot.

Az APT három javaslatcsomagot tesz majd le május elején a kormány asztalára:

  • egy három hónapos „túlélési csomagot”,
  • egy középtávú javaslatot a 2020. szeptembertől 2021. szeptemberig terjedő időszakra,
  • egy hosszú távú javaslatot a 2022 januárja utáni időszakra.

Mindezek a „Kiáltvány a Román Turizmus Jövőjéért” címet viselik, és összességében 15-25 évre előre akarnak tervezni.

A szövetség szerint a talpra álláshoz még legalább két esztendőn át a belföldi turizmusra kell koncentrálni, hisz például a közszférában 2020-ra kibocsátott üdülési utalványok érvényességét a kormány egy évvel meghosszabbította.