Az Alpok utolsó őserdeje Alsó-Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2015. május 23. 12:38

Vadregényes szurdokok, parasztgazdaságok, zarándokutak – Alsó-Ausztria felfedezetlen tájaira kalauzol a 2015-ös tartományi kiállítás, a neubrucki Töpper-kastélyban, Ötscher:Reich – Az Alpok és mi címmel.

November 1-jéig látogatható e különleges tárlat, amelyik két helyszínen is bemutatja az alpesi Mostviertel térség történelmét, egyedi tárgyakon, interaktív megoldásokon keresztül. 174 helyi munkatárs, 83 lelkes, felkészült túravezető, 15 Ötscher:Reich-állomás, két körtúra várja az érdeklődőket.

A keleti Alpenbogen legjellegzetesebb csúcsa az Ötscher, amely számos túra kiindulópontja Mostviertel alpesi világának felfedezésére. Az 1893 méter magas „Atyácska" és környezete egyedülálló, ugyanakkor jellemző a teljes alpesi térségre. A Pielachtal és az Eisenstraße kis parasztgazdaságokra tagolt kultúrtája Gaming és Annaberg környékén, az Alpok erőkben gazdag régiójában folytatódik.

Fotó: Niederösterreich-Werbung/Michale Liebert


Az Alpok egyik utolsó őserdeje, az Ötscher-árkok elágazó szurdokai, a hit és a zarándoklat története, a kovácsok kalapálása az Eisenstraßén, a favágók élete, Carolus Clusius felfedezései, az élénkpiros húsos som, Puchenstuben csillagos éjszakái, valamint a teljes alpesi térség álmodozóinak és úttörőinek az életrajza – a 2015-ös Alsó-ausztriai Tartományi Kiállítás anyaga ebből áll össze.

A múlt természettudományos felfedezései és fejlesztései kínálnak új perspektívát a régió jelenére és jövőjére nézve. Nem véletlen, hogy a neubrucki Töpper-kastély, a mostvierteli úttörő egykori rezidenciája ad helyszínt a kiállításnak. Andreas Töpper (1786–1872) egyszerű kovácslegényből lett a Monarchia legjelentősebb magánvállalkozója, aki Európa legmodernebb vashengerművét üzemeltette, nyolcszáz helyi munkásnak teremtve munkalehetőséget.