Debrecen boraival koccintottunk a cívis város idei programjaira

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. április 15. 10:58

Debrecen borkultúrájának egyik legfontosabb pontja a Debrecen Város Bora cím odaítélése. Idén egy budapesti sajtóesemény keretében nem csak azt tudhattuk meg, milyen programokkal várják a hazai és külföldi vendégeket a cívis városban, de az elsők között kóstolhattuk meg az idei év nyertes borait is.

Debrecen egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta minden évben a Debrecen Város Bora cím odaítélése. Idén 15 borvidék 86 pincészetének 426 bora versenyzett a díjért.

debrecen

A győztes borsorban a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig összesen 7 pincészet itala kapta meg a címet

Fotó: Visit Debrecen

A győztes borsorban a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig összesen 7 pincészet itala kapta meg a megtisztelő címet. A Debrecen Város Bora címke igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy az általa jelzett borban a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó.

Idén a következő borok kapták meg a Debrecen Város Bora címet:

  • Debrecen pezsgője: Molnár és Fiai Pincészet, Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018 (Mátrai Borvidék, Abasár)
  • Klasszikus fehér:  Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020 (Hajós-Bajai Borvidék, Borota)
  • Klasszikus rozé: Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021 (Kunsági Borvidék, Kiskőrös)
  • Klasszikus vörös: Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019 (Pécsi Borvidék, Szajk)
  • Prémium fehér: Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019 (Egri Borvidék, Noszvaj)
  • Prémium vörös: Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018 (Szekszárdi Borvidék, Decs)
  • Desszertbor: Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017 (Tokaji Borvidék, Tarcal)


Április 13-án az elsők között kóstolhattuk meg a nyertes borokat egy sajtóeseményen, miközben a cívis városról és programjairól is sokat megtudhattunk.

Debrecent mind Magyarországon, mind külföldön jól ismerik már, mint egy kisgyermekes családok számára is igen attraktív desztinációt. A desztinációs marketing legerősebb pontja azonban az eseménynaptár: minden látogató talál benne igazán érdekes, szórakoztató programot, ez pedig sikeresen kiemeli Debrecent a vidéki városok mezőnyéből. Ugyan a külföldieket is megszólítják ezekkel a programokkal, a fő célcsoportnak továbbra is a belföldi turisták, családok számítanak.

debrecen

Debrecen eseménynaptárában minden látogató megtalálja a számára legérdekesebb, legszórakoztatóbb programot

Fotó: 123rf.com

Elmondható, hogy a város növekedési pályára lépett, jelenleg négy szállodafejlesztés is folyamatban van. Ezek közül a legnagyobb beruházás az Accor-csoporté: hamarosan megnyitják második vidéki Mercure szállodájukat Debrecenben, amely a város 2. legnagyobb háza lesz. A nyitástól azt reméli a város, hogy hozzájárul majd a kereslet növekedéséhez és segít megszüntetni a – főként a nyári rendezvények alatt érezhető – szűkös kapacitások okozta problémákat.

A felső-középkategóriás Mercure szálloda a tervek szerint augusztusban nyitja meg kapuit Debrecenben

Fotó: Accor

A sajtóeseményen ezután Debrecen legfontosabb programjain is végighaladtunk, kezdve a Debreceni Vidámpark április 14-i nyitásával. Az ország egyetlen szórakoztatóparkja 62. szezonját kezdi meg idén. A vidámpark klasszikus elemekkel, például dodzsemmel és lovasforgóval várja a látogatókat, de újdonságokból sem lesz hiány, hiszen többek között elkészült a babaforgó is, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a szórakozásból.

Április 17. és május 5. között először csatlakoznak vidéki városok, köztük Debrecen is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjaihoz. Négy helyszínen több mint 15 zenei és színházi produkcióval várják majd a látogatókat, fellép például a Grammy-díjas trombitaművész, Arturo Sando is.

Az ALL-IN Debrecen programsorozat keretében a Debrecenben fellelhető különböző kultúrák sokszínűségét ünneplik, mutatják be ezek különlegességeit, szokásait és gasztronómiáját is az érdeklődőknek. Az ALL-IN keretein belül rendezik meg május 3. és 5. között a Flamand Kulturális napokat, szeptemberben pedig a Zsidó Kulturális napokat is.

debrecen

Májusban nyílik a Csokonai Fórum, amely egy modern multifunkcionális színház és képzési központ lesz

Fotó: Visit Debrecen

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ sem áll le a nyáron: május 28-án egyedülálló retrospektív kiállítást nyílik a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb képviselőjének, a Kossuth-díjas Lakner Lászlónak az alkotásaiból.

Májusban nyílik a Csokonai Fórum, egy modern multifunkcionális színház és képzési központ is. Az új épület 350 férőhelyes kamaraszínházzal és 150 helyes stúdiószínházzal várja majd a látogatókat, célja pedig, hogy a kultúra segítségével kapcsolja össze a régió városait, településeit és az ott élőket.

Májusban mutatják be a több mint 20 éves Ötholdas Pagony játszótér új koncepcióját is: egész évben nyitva tartó, tematikus parkként éled újjá, amelyet Szabó Magda Sziget-kék című regénye inspirált. A park egyik legizgalmasabb része a gyerekváros, ahol boltok, piac, bank, étterem is található, hogy a gyerekek itt ismerkedhessenek a felnőtt világgal. A játszótér 35 új játékelemmel bővült, a felnőtteket pedig egy kávézó és büfé várja majd.

debrecen

Hetedik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb szabadtéri jazz eseményét, a Debreceni Bor- és Jazznapokat augusztus 4. és 7. között

Fotó: Visit Debrecen

A gasztronómia szerelmesei sem maradnak programok nélkül májusban, 28-án érkezik ugyanis a Bakator Bor-és Gasztrofesztivál a Zichy-kastély kertjébe. A Bakatorok mellett a bihari Érmellék közel húsz borászatának válogatott borait kóstolhatjuk majd.

Június a vizes versenyek hónapja lesz Debrecenben: június 18. és július 3. között a FINA Vizes Világbajnokság egyik otthona lesz a város, a vízilabda-mérkőzéseket tartják majd itt.

debrecen

A gasztro szerelmesei július 1-3. között meglátogathatják a Debrecziner Gourmet Fesztivált

Fotó: Debrecziner Gourmet Fesztivál

Júliusban ismét a gasztro-vonal erősödik meg a városban. A Debrecziner Gourmet Fesztivál hatodik alkalommal kerül megrendezésre július 1-3. között. A fesztivál célja a hazai gasztronómiai szcéna kiemelkedő szakmai képviselőinek bemutatása. Az élményfőzések, menük mellett idén a nemzetközi ízek is megjelennek majd a fesztiválon.

Július 15. és 17. között a Hortobágyi Lovasnapok tér vissza két év szünet után. A rendezvény célja a pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes munkájának, fogatgyűjteményének bemutatása.

debrecen

A Hortobágyi Lovasnapok július 15. és 17. között tér vissza két év szünet után

Fotó: Hortobágyi Lovasnapok

A hónapban egy kerek évfordulót is ünnepel a város: 140 éves lesz a Zsuzsi erdei vasút, Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja. Az évfordulón a kisvonat ünnepi programsorozattal – többek között családi programokkal, tematikus erdei túrákkal – várja az érdeklődőket.

Idén is lesz Campus Fesztivál, július 20-24. között visszatérnek a nemzetközi és hazai sztárfellépők a népszerű zenei rendezvényre. Fellép a holland sztár-DJ, Tiësto, a svéd Zara Larsson, és az angol Chase&Status duó is.

debrecen

A Campus Fesztivál idén is külföldi és hazai sztárfellépőket hoz el Debrecenbe

Fotó: Campus Fesztivál

A nyár utolsó hónapja is bővelkedik programokban. Hetedik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb szabadtéri jazz eseményét, a Debreceni Bor- és Jazznapokat augusztus 4. és 7. között. Az esemény célja a kuriózum jazz produkciók bemutatása és a magyar borkultúra népszerűsítése a Nagyerdei Park hangulatos környezetében, a Békás-tó mellett.

Augusztus 1-15. között rendezik meg a Debreceni Ünnepi Játékokat a város ikonikus helyszínein. A programsorozat idén az operán, színházon és a zenén kívül kibővül prózai és táncelőadásokkal, illetve zenés irodalmi és dokumentumfilm-estekkel is.

debrecen

Debecen talán legikonikusabb, a külföldiek körében is rendkívül népszerű programját, a Virágkarnevált augusztus 15-21. között rendezik meg

Fotó: Visit Debrecen

Augusztusban jön a Virágkarnevál is, amely Debrecen talán legikonikusabb, a külföldiek körében is rendkívül népszerű programja. Egy héten át, augusztus 15-21. között vár mindenkit a színes programkavalkád, melynek a csúcspontja a látványos virágkompozíciók felvonulása.

A nyarat a Nagyerdei Sörkert (Beer by Lake) fesztivál zárja augusztus 15-21. között a Nagyerdei Békás-tó mellett. A rendezvényen a látogatók egy héten keresztül élvezhetik a legváltozatosabb magyar kézműves söröket, de külföldi sörházak is megjelennek majd a színen.

A nyár végével sem áll le a programkavalkád: szeptember 29-én Sting koncertezik majd a Főnix Arénában, az év vége felé pedig a Debreceni Advent varázsolja el a cívis városba érkezőket.