Fényár, fénykarnevál és fénybütykölde Pécsett

Forrás: turizmus.com

 2017. június 20. 15:08

Több mint tízezer négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel a Zsolnay Fényfesztiválra érkező művészek Pécsett június 30. és július 2. között. A fénykarnevál felvonulásán felragyog a 25 állomásból álló Fény Útja is, és újra lesz mapping verseny a Székesegyház homlokzatán

Hagyományteremtő szándékkal indítja útjára a Zsolnay Fényfesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) a nyitónapi esti fénykarnevált, hogy mindenki aktív részese lehessen az élménynek. A városlakók készíthetnek fénylő jelmezt, díszt, bármilyen világító csodát. Ehhez a fesztivál mindhárom napján működő Fénybütykölde program nyújt segítséget, ahol bárki megalkothatja saját fénydíszét.

Június 30-án 21.15 órától a Sétatérről indulva a fényes társaság menete végigjárja a Fény Útjának fontos állomásait, ekkor kapcsolják fel az első fényeket, hogy aztán együtt vesse bele magát mindenki a fesztivál forgatagába. A Fény Útját a belváros 25 állomása alkotja a Barbakántól a Szent István téren és a Káptalan utcán át egészen a Király utca végéig. Minden helyszínen fényfestés és fénnyel kapcsolatos vizuális alkotások várják majd a közönséget.

A Fény Útján

Fotó: ZsÖK

A ZsÖK egy nemzetközi, pénzjutalommal járó mapping versenyt is hirdetett a pécsi Székesegyház épületére a fesztivál keretében. A Zsolnay Light Art versenyen a látvány fokozása érdekében idén nemcsak a Bazilika oldalhajóját és a tornyokat, hanem a tetőt is bevonják a fénnyel való vetítésbe.

Idén 21 pályamű érkezett a versenyre, közülük a legjobb 10 alkotást láthatják a nézők a fesztiválon, továbbá a Kiégő Izzók magyar mappingművész-csoport Rezonancia című – versenyen kívüli – opuszát. Érkeznek alkotók többek között Mexikóból, Spanyolországból és Olaszországból.

A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, melyet július 1-jén, 22 órától lehet megtekinteni a Székesegyház épületén. Ugyanakkor a szombati verseny előtt már péntek éjszaka fényárba borul a Székesegyház homlokzata, ekkor újra megtekinthetők a tavalyi nyertes alkotások és a Kiégő Izzók epikus műve, a Jónás könyve, majd 23 órától levetítik az idei versenyen résztvevő animációkat is.