Győr látványossága lesz az M19-es új hídja

Forrás: Magyar Építők

 2018. május 14. 15:59

A szép formájú híd a keletről érkezők számára Győr kapuját is jelentheti. Szó van arról, hogy díszkivilágítást kap, de erre még fedezetet kell találni.

Egy év múlva készülhet el az az új gyalogos-kerékpáros híd, amely a lakosok közlekedését segíti majd Győrszentiván M19-es autóúttól északra és délre eső részei között. Az út feletti átjárást jelenleg a Felüljáró úti híd biztosítja, de ez a nagy forgalom miatt balesetveszélyes, ráadásul túlságosan szűk, felhajtói pedig nagyon meredekek. Sík Sándor önkormányzati képviselő a Kisalföldnek elmondta, az új híd az autóút által kettévágott Kálmán Imre utat köti majd össze, és a Felüljáró úti hídtól mintegy 250 méterre keletre épül. Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője a lapnak kifejtette, egy 46 méter hosszúságú, kábelfüggesztéses ívhíd jön létre. Különlegessége, hogy nem két, hanem egy főtartó ív tartja a pályalemezt, ilyen elrendezésű szerkezet hazánkban még nincs.

Ehhez hasonló híd nincs Magyarországon

Fotó: magyarepitok.hu

A hídra fel- és arról levezető lépcsőztetett rámparészt eredeti méretben megépíttették zsaluelemekből egy telephelyen. „Gyalog és tolt kerékpárral is kipróbáltuk, meggyőződhettünk a kényelmes használhatóságról" – mondta Máthé-Tóth Péter.

Az útkezelő jelenleg a hídépítés közbeszerzési eljárását készíti elő, valószínűleg ősszel kezdődhet a kivitelezés a közművek kiváltásával, a híd alapjainak építésével. A szerkezeti elemek építése jövő tavasszal várható. A 280–300 millió forintos beruházás költségeinek egy részét már Győr 2018-as költségvetése is tartalmazza.