Hatszáz járatot töröl a jövő héten a Ryanair

Forrás: AIRportal.hu

 2018. július 19. 14:56

Több országban meghirdetett, összehangolt sztrájkot hirdettek a légiutaskísérők szakszervezetei július 25-re és 26-ra.

Július 25-én és 26-án jelentős fennakadásokra, járattörlésekre kell számítani a Ryanair működésében a belga, spanyol és portugál kabinszemélyzetek kétnapos, összehangolt akciója miatt. A cég számításai szerint körülbelül napi háromszáz, összesen 600 járat nem fog tudni felszállni két nap alatt, ami a napi szinten az ír fapados járatain utazó 430.000 utas 12%-át, mintegy 50.000 embert érint – írja az ATWOnline. Budapesti járat a légitársaság honlapja szerint csak július 26-án érintett, a Brüsszel Charleroi-ra induló illetve onnan érkező esti járatpár, valamint a Barcelonából menetrend szerint 19:25-kor érkező járat nem fog tudni felszállni. A Ryanair közlése szerint a járattörlésekben érintett utasokkal felvették a kapcsolatot, és lehetőséget biztosítanak számukra másik járatra történő átfoglalásra, illetve akinek ez nem felelt meg, annak visszatérítették a jegye árát.

A járattörlések sokat rontanak a légitársaságok pénzügyi eredményén

Fotó: pixabay..com

Országonkénti bontásban látszik, a kifogásolt munkakörülmények miatt a belgák keményítettek be a leginkább: a Belgiumból induló járatok 31%-át érinti a sztrájk. A nagyszabású légiutaskísérő-sztrájk mellett az ír ultra low-cost légitársaság már július 20-án kénytelen törölni huszonnégy járatát az egyik ír pilóta-szakszervezet, az IALPA által meghirdetett újabb hajószemélyzeti sztrájk miatt.

A nagy volumenű járattörlések igen jelentős lyukat képesek generálni a légitársaságok pénzügyi eredményében, erre szolgáltatott tökéletes példát az első negyedévben a két hónapja vezérigazgató nélkül működő Air France-KLM. A holdingnak az év első három hónapjában 75 millió eurós kára származott a sztrájkhelyzetből, amire csak rátettek egy lapáttal a Nyugat-Európa teljes légiforgalmát megzavaró francia légi irányítói sztrájkok.

Ez utóbbi ellen az ír fapados is kézzel-lábbal tiltakozik, egyenesen az európai bizottsághoz fordulva. A cég tavaly decemberben éppen azért ismerte el a dolgozói érdekképviseleteket, és ült velük tárgyalóasztalhoz, hogy elkerülje a munkabeszüntetési akciókat, de az utóbbi időben ez egyre kevésbé sikerül.