Szakácssegédeket képeznek a Marriott új budapesti karrierprogramjában

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 19. 07:10

A professzionális és a 21. századi turisztikai és vendéglátóipari kihívásoknak megfelelő szakemberpótlás, a fiatalok bevonása, s számukra hosszú távú karrier- és önmegvalósítási lehetőség bemutatása a célja annak a programnak, amelyet a Marriott cégcsoport indított el csütörtökön Budapesten.

A vállalat hazai zászlóshajójában, a Duna-parton álló Budapest Marriott Hotelben tartott eseményen bemutatták a kétéves szervezés után elinduló LevelUp! programot. A program különlegessége, hogy a képzés közel fele a szállodalánc egységeiben valósul meg, ezzel még közelebb hozva a jelen kihívásait és trendjeit a bevont fiatalokhoz. A programról megtudtuk, hogy a LevelUp! keretein belül a kiválasztott, 18–24 év közötti fiatalok három hónapig tanulhatnak és szerezhetnek tapasztalatot a Marriott négy hotelének konyháján szakácssegédként.

A most induló első képzési körben 9 fiatal kapott lehetőséget az ingyenes képzésre, melyet a Marriott a BKSZC Szamos Mátyás Képzőközponttal és a Civil Impact Nonprofit Kft.-vel partnerségben dolgozott ki. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) a képzés megvalósításában vesz részt, míg a Civil Impact a bevont fiatalok mentorációjában és soft skilljeinek építésében segíti a program magas szintű megvalósulását és a célok elérését. A következő kurzuskört októberre tervezik, s a szállodacsoport célja, hogy további szakmaprofilokban is elinduljon a tudásátadás idővel.

A programra olyan diákok jelentkezhettek, akik legalább érettségivel rendelkeznek, szerettek volna egy akkreditált, államilag elismert képzésben részt venni, és nyitottak arra, hogy a legfrissebb trendeket és tudást lessék el a szállodaipar kiválóságaitól.

A nyitóeseményén a kiválasztott diákok mellett a Marriott nemzetközi vezetősége, a négy résztvevő szálloda, a Budapest Marriott Hotel, a Ritz-Carlton, a W Hotel Budapest és a Dorothea Hotel igazgatói és séfjei is részt vettek.

A nyitóesemény résztvevői

Fotó: Marriott

Kiss Zsuzsanna, négy budapesti Marriott-szálloda HR-vezetője megnyitó beszédében elmondta, nagyon fontos, hogy az utánpótlásképzésnek, a fiatal tehetségeknek lehetőséget biztosítsanak, hiszen rendkívül nehéz a helyzet a jelenlegi munkaerőpiacon, nem könnyű a szállodaiparban munkaerőt találni, illetve vonzóvá tenni a szállodai munkát. Ennek megoldása első lépésként az iskolarendszerű képzés elindítása, melyet állami támogatásból, illetve a Marriott csoport finanszírozásából valósítanak meg.

Kiss Zsuzsanna, a budapesti Marriott szállodák HR-vezetője

Fotó: Marriott

Pankaj Birla, a Marriott International kelet-európai térségért, Németországért, Svájcért és Ausztriáért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány utáni felépülésben kiemelt szerepet kap a toborzásban, hogy a fiatalokat megszólítsák és megmutassák nekik, miért jó a Marriott szállodáiban dolgozni.

Beszélt arról, hogy a Marriott folyamatosan terjeszkedik az országban és a régióban is, Magyarországon a tavalyi évben megnyílt az első luxus lifestyle típusú hotelük, a W Budapest és az Autograph Collection részét képező Dorothea Hotel Budapest is.

Jövőre a Balaton partján nyit majd hotelük, emellett pedig Horvátországban és Szerbiában is tovább terjeszkednek, így nem csoda, hogy az utánpótlás képzésre is figyelnek a régióban. Kiemelte azt is, hogy a fiatalok mellett a női vezetők támogatása, a sokszínűség és a környezettudatosság is nagy szerepet kap a cég életében.

Pankaj Birla, a a Marriott International kelet-európai térségért, Németországért, Svájcért és Ausztriáért felelős elnökhelyettese

Fotó: Marriott

Kozma László, a BKSZC főigazgató-helyettese elmondta, hogy a centrum 2015-ben jött létre, 13 iskola tartozik hozzájuk, 10 ezer tanulójuk van, akik közül 2500-an a felnőttképzésben vesznek részt. A LevelUp! programmal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azok számára, akik érdeklődnek a szállodaipar, a gasztronómia iránt, nagyszerű lehetőség, hiszen az elméleti képzés mellett a gyakorlatban, ötcsillagos szállodák séfjei mellett is tanulhatnak.

Kiss Gyöngyvér, a Civil Impact képviselője arról számolt be, hogy a pályaválasztásban igyekeznek segíteni a fiataloknak, próbálják a Z generáció tagjainak megtalálni a legjobb karrierurat, lehetőségeket a partnercégeknél. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi program csak a kezdet, nagyon szeretnék más munkakörökben, vagy akár a szektoron kívül is folytatni a hasonló képzések létrehozását, támogatását. Örülnének, ha a Marriott kezdeményezése példaértékű lenne más szállodáknak, cégeknek és össze tudnák hangolni a fiatalok álmait a cégek elvárásaival.A rendezvényt két panelbeszélgetés zárta. Az első kerekasztal-beszélgetésen Pankaj Birla, a Marriott International kelet-európai térségért, Németországért, Svájcért és Ausztriáért felelős elnökhelyettese, Francisca Martinez, a Marriott International EMEA régió humán erőforrások igazgatója, Cameron McNeille, a Dorothea Hotel Budapest igazgatója és Kovács Ferenc executive sous chef (Budapest Marriott Hotel) ismertették behatóbban a LevelUp! program céljait és hogy mit várnak el a diákoktól.

A második panelbeszélgetésben két kiválasztott fiatalt ismerhettünk meg, akik elmondták, miért jelentkeztek a programra és mire számítanak a következő három hónapban.

Az esemény végén a diákok végre megtudhatták melyik hotelben töltik majd a gyakorlati órákat és megismerkedhettek a szállodák igazgatóival, séfjeivel is.