Közel 3 milliárdból fejlesztik a kerékpáros és a síturizmust a Pilisi Parkerdőben

Forrás: turizmus.com

 2021. április 15. 10:08

Számos turisztikai szolgáltatással bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata. Közel 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, illetve fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait is.

A Pilisi Parkerdő területén találhatók hazánk leglátogatottabb kirándulóhelyei és turisztikai célpontjai. Az éves látogatószám a járvány előtt már elérte a 25 millió főt, a tavalyi év óta pedig ez a szám is jelentős emelkedésnek indult.

Ezért, a látogatói igények minél szélesebb körű kielégítésére a Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal partnerségben közel 3 milliárd forint értékben valósít meg beruházásokat 2022 év végéig – tájékoztatta szerkesztőségünket az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

 

Kerékpáros fejlesztések

A projektcsomag egyik legfontosabb eleme a kerékpározásra alkalmas erdei utak felújítása, helyreállítása. Ezen kívül kiterjedt e-kerékpárkölcsönző-hálózat és egy hegyi kerékpározásra alkalmas pálya is kiépül a Parkerdő területén. A felújítások során az úthálózat közel 75 kilométer hosszan újul meg és válik kerékpározásra alkalmassá. Egyre nagyobb az igény a hegyi kerékpártúrázásra is, ezért 100 e-bringával felszerelt biciklikölcsönző-rendszert is kialakítanak, így a kevésbé edzettek is megtapasztalhatják a hegyi bringatúrák örömét.

pilisi_parkerdo_VajdaBertalan

Az új fejlesztésekkel e-bringák, megújuló erdei kerékpárutak, hosszabb síszezon, valamint bővített parkolók várják majd a látogatókat

Fotó: Vajda Bertalan, Pilisi Parkerdő

Mindezeken felül az egyre népszerűbb hegyi terepkerékpárosokra is gondol a projekt, céljuk, hogy az erdőben történő minőségi terepkerékpározás lehetősége mindenki számára elérhetővé váljon.

A természetes közeg minimális alakításával megvalósuló beruházásnak köszönhetően a sportág szerelmesei egy egyértelműen kijelölt nyomvonallal, biztonságos infrastruktúrával és technikai kihívásokkal ellátott új pályán hódolhatnak szenvedélyüknek – írták.

 

Megújul a Nagyvillám sípálya

A rekonstrukciós folyamatok másik nagy célterülete a Mogyoró-hegyen található Nagyvillám sípálya. A fejlesztés a sípálya technológiai hátterének korszerűsítésével a síelhető napok, illetve a látogatók számának növelésére, valamint a négy évszakos szolgáltatások megteremtésére koncentrál. A modernizáció során egy víztározót és egy ahhoz tartozó szivattyúházat alakítanak ki, amely folyamatosan biztosítja a hó előállításához szükséges vízmennyiséget. Ezen felül egy új, kétszintes fogadóépület is épül.

 

Játszótér és parkoló

Egy tematikus játszótér is létesül területen, az erdő és annak élővilága tematikával. Mivel a Parkerdő parkolói a megnövekedett forgalom miatt gyakran telítettek, a projekt keretein belül új személygépjármű- és autóbusz parkolóhelyeket alakítanak ki, illetve újítanak fel.

A fejlesztés tervezett eredményeként 9 parkolóponton, összesen 335 személygépkocsi parkolása válik lehetővé, a sípálya mellett ezen felül egy 10 busz megállására alkalmas területet alakítanak ki.