Mint élő kövek – Adjatok egy követ!

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 09. 14:49

A Szent Márton-év keretében október 27–30. között kerül sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. A „Mint élő kövek” címet viselő találkozón egyedülálló kezdeményezést indítanak útjára a szervezők.

Nemcsak Pannonhalma, hanem Szent Márton is hívja magához a Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települések, templomok, egyházi közösségek képviselőit. A Háló Mozgalommal együtt szervezett esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence ökumenikus közösségei között.  Aki eljön a találkozóra, egy rendkívüli kezdeményezés részese lehet Szent Márton születésének 1700. évfordulóján.

A felvidéki Alistál (Dolný Štál) község plébánosa, Bozay Krisztián ugyanis új plébániát szeretne építeni. Várszegi Asztrik főapáthoz fordult azzal a kéréssel, hogy a leendő plébánia alapköve Szent Márton-hegyéről származzon, azaz a Pannonhalmi Főapátság adjon egy követ, amit Főapát úr áld meg. Pannonhalma nagy örömmel és várakozással támogatja az elképzelést. Főapát úr továbbgondolva Bozay atya elképzelését azt a kérést tolmácsolja a nyilvánosságon keresztül, hogy minden Szent Mártonos település, egyházi szervezet és közösség is adjon egy követ.

 

A találkozó résztvevői elhozzák a köveket, október végén a találkozó keretében Pannonhalmán megáldják, majd beépítik a tervezett Szent Márton-plébánia alapzatába. Jelképesen tehát a Kárpát-medence Szent Márton titulusú közösségei építik meg az új alistáli plébániát, ami a magyarság összefogásának, Szent Márton életpéldájának és 2016-os emlékévének egyik maradandó jelképe lehet.

Bővebb információk ITT.